Dostupni linkovi

Crvenkovski o priznavanju Kosova


Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski dao je intervju Radiju Slobodna Evropa u kome je govoreći o Kosovu rekao sledeće:
"Razumljivo je da bi najbolje rešenje bilo da Savet bezbednosti donese rezoluciju o Kosovu. To bi olakšalo donešenje odluka u pojedinim državama. Takvom rezolucijom stvorio bi se i pravni okvir za produženje međunarodnog prisustva na Kosovu, kako u vojnom tako i u civilnom pogledu. To je veoma važno za Mekedoniju jer su međunarodne snage garant da će situacija na Kosovu biti pod kontrolom i da se neće dozvoliti da kriminal uzme maha. Ukoliko, iz bilo kog razloga, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bude donesena rezolucija, onda će Makedonija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu, pri donošenju vlastite odluke uzeti u obzir zajedničku politiku svih struktura.
Da budem otvoren. Ako politika Vašingtona i Brisela i drugih glavnih evropskih centara bude da se pristupi unilateralnom priznanju Kosova, Makedonija će biti deo tog procesa"
Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li Makedonija time rizikuje pogoršanje odnosa sa Srbijom, Branko Crvenkovski je odgovorio:
" Da, bilo je pretnji i pre nakon izbora. Ali ako Srbija odluči da pogorša odnose sa svakom zemljom koja prizna Kosovo, ona rizikuje izolaciju. Onda je to problem Srbije, a ne Makedonije."
XS
SM
MD
LG