Dostupni linkovi

Đukanović i Marović ipak laureati


Srdan JANKOVIC, Marija ARNAUTOVIC

Sekretar Internacionalne lige humanista Zdravko Šurlan je najprije izjavio za podgoričke „Vijesti“ da do srijede do 18 časova nije stigao dovoljan broj potvrda za Mila Đukanovića i Svetozara Marovića da bi dobili priznanja za doprinos miru i humanosti ove nevladine organizacije. Međutim, na press konferenciji koja je održana u Budvi, Šurlan i predstavnik Lige humanista u Crnoj Gori Srđa Popović saopštili su da je za Đukanovića i Marovića stiglo dovoljno potvrda, te da će oni dobiti nagradu ove organizacije. Veći dio pres konferencije je protekao u raspravi između novinara i predstavnika Lige povodom oprečnih najava:

„Do 18 sati imao sam samo osam pozitivnih odgovora“.

NOVINAR 1: Da nije to malo neodgovorno?

ŠURLAN: Nije neodgovorno, ali deveti glas koji je bio potreban, dao je Kučan, a daće i gospođa Štiglbauer kada dođe ovdje.

POPOVIĆ: Ako je doktor Sonja 28. dala saglasnost za nominaciju Mila Đukanovića, zar vam to nije dovoljno. To je informacija. Ona je to sada stavila u proceduru i to je bilo njeno pravo da povuče. Prema tome, vi ste objavili informaciju da ona ne želi da dođe u Budvu dok su ovi, a danas vam je poslala pismo da 26. dolazi u Crnu Goru.

NOVINAR 2: To je manje bitno. Da li gospoda dobijaju priznanje ili ne.

POPOVIĆ: Dobijaju priznanje. Nijedna negativna primjedba nije stigla na račun gospode Đukanovića i Marovića i oni dobijaju priznanje.

NOVINAR 3: Koju nagradu dobijaju?

ŠURLAN: To su počasne nagrade. To je priznanje za doprinos miru u regionu. Samostalnost Crne Gore je značajan faktor doprinosa miru u regionu i mi držimo da je to najkonkretniji doprinos sada o kome mi govorimo.

Komentarišući prethodno mogućnost da lideri Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Svetozar Marović neće dobiti priznanja za doprinos misiji mira i humanosti, profesor Miodrag Perović, jedan od potpisnika apela kojim su se intelektualci i novinari suprotstavili dodjeli nagrade Internacionalne lige humanista Đukanoviću i Maroviću, izrazio je zadovoljstvo što je pritisak intelektualaca poprimio razmjere da su određeni krugovi u Evropi shvatili negativne posljedice eventualnog čina dodjeljivanja nagrade. Međutim, nakon što je objavljeno da će Đukanović i Marović ipak biti nagrađeni profesor Perović je saopštio:

„Prva moja reakcija u ovoj situaciji je da ja nemam nijednog razloga da promijenim svoje mišljenje da gospoda Đukanović i Marović treba duže da rade na strani humanizma nego što su radili poslije onog perioda kada su bili u čvrstom savezništvu sa Miloševićem i svim zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije i da nekako ne vidim da su dovoljno dugo bili na drugoj strani da bi se to što rade moglo nazvati humanizmom. Politički pragmatizam nije isto što i humanizam“.

Predsjednica Internacionalne lige humanista Sonja Štiglbauer prethodno je u izjavi podgoričkom dnevniku „Vijesti“ zaprijetila ostavkom ako Marović i Đukanović dobiju priznanja. Međutim, na pres konferenciji je najavljen njen dolazak u Budvu povodom dodjele nagrada koja će se obaviti 28. maja. Pored ostalih svoja priznanja za humanost vratio je sarajevski profesor Pravnog fakulteta Zdravko Grebo, koji je u propratnom pismu rekao da ljudi mogu promijeniti mišljenje, ali to ne propravlja biografiju. Dio crnogorskih intelektualaca, novinara i predstavnika nevladinih organiazcija je uputio pismo nekolicini laureata i učenicima konferencije Jugoistočna Evropa i Evropska unija koju u Budvi organizuje Internacionalna liga humanista za zahtjevom da se distanciraju od nagrada jer, kako su obrazložili, Đukanović i Marović su do ’97,. godine slijedili politiku Slobodana Miloševića zbog čega bi priznanja Internacionalne lige humanista predstavljala uvredu za sve žrtve rata. Sekretar organizacije Šurlan je na konferenciji na novinare rekao da će nagrade „Državnik humanista XX vijeka“ dobiti bivši predsjednici Češke, Slovenije i Makedonije: Vaclav Havel, Milan Kučan i Kiro Gligorov, Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dok će priznanje dobiti novinar Zekerijah Smajić. On je saopštio da za sada nema informacije da će neko od nagrađenih odustati od dolaska u Budvu, iako su mediji objavili da dio nagrađenih neće doći.

Grebo vratio priznanje

Radio Slobodna Evropa objavio je samo dan ranije, u srijedu, da je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo, razočaran odlukom ILH da zlatnu značku dodijeli Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću, vratio priznanje koje mu je ILH dodijelila prije tri godine:

«U mom pismu zadnja rečenica glasi: Njihov slogan 1991. je bio ’rat za mir’. To je bilo vrijeme kad su pod njihovom apsolutnom kontrolom i crnogorski dobrovoljci i trupe napadali Dubrovnik. Moja parafraza tog slogana je da bi ovo sad značilo ’mir za rat’. Sad ćemo napraviti nekakvu paradu ili šaradu da smo zaboravili sve što je bilo, što bi samo moglo dovesti do novog rata. I to je moj osnovni motiv.»

I predsjednica udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić najavila je da će svoje priznaje vratiti Internacionalnoj ligi humanista:

«Ja, koja sam dobila 2005. godine nagradu Internacionalne lige humanista, godinu dana se borim da Milo Đukanović i Svetozar Marović ne dobiju takvu nagradu, jer Đukanović je bio premijer tada Srbije i Crne Gore i odobravo je sve to što se uradilo. Ja ću vratiti svoju nagradu, a udruženje će u četvrtak održati press konferenciju, gdje ćemo izaći sa svojim zaključcima prema Internacionalnoj ligi humanista.»

Iz ureda Internacionalne lige humanista u Sarajevu još niko nije reagovao na vraćena odlikovanja.
XS
SM
MD
LG