Dostupni linkovi

Bliski istok - nove žrtve, nove prijetnje


Zbog nastavka raketnih napada iz pojasa Gaze, Izrael je dao zeleno svjetlo vojsci da pojača ciljane zračne napade na aktiviste Hamasa i islamskog džihada koje drži odgovornim za raketiranje. Zasada je, kaže se u Telavivu odbačen prijedlog o široj kopnenoj operaciji.
Tokom zračnih napada izraelske vojske u nedjelju ukasnim večernjim satima, poginulo je devet osoba. Osmorica, prema izvještaju palestinskih izvora, u napadu na kuću Khalila Al-Haye, Hamasovog zastupnika. On sam bio je odsutan u trenutku napada, a poginuli su uglavnom članovi njegove porodice i susjedi.
Palestinski premijer Ismail Hanijeh osudio je "užasan zločin koji su počinili cionisti", a Izrael je poručio da će, prvom prilikom, bez obzira na težinu zadatka, “likvidirati šefa Hamasa u egzilu Khaleda Mechaala”. Prema riječima ministra za unutrašnju sigurnost Avi Dichtera , "to je više nego legitimna meta ".
Izrael je pokušao ubiti Mechaala 1997. godine u Amanu, ali je operacija propala.
Na pitanje o sudbini Hamasovog premijera Ismaila Hanijeh, Dichter je odgovorio da "ukoliko je i on dio onih koji izdaju naredbe za atentate to ga čini vjerodostojnom metom". Ministar unutrašnje sigurnosti Izraela je podsjetio da je Hanijeh već jednom bio meta likvidacije 2004. godine kada je ubijen šeik Ahmed Jasin, osnivač Hamasa.
Predsjednik Mahmud Abbas osudio je "izraelsku eskalaciju nasilja na civile u Gazi" te pozvao "kvartet", SAD, Rusiju, Evropsku uniju i Ujedinjene narode da "izvrše pritisak na Izrael da zaustavi ovu eskalaciju".
XS
SM
MD
LG