Dostupni linkovi

Maturantski ples za Guinnessa


Uz ove zvuke iz operete „Šišmiš“ Johanna Straussa mlađeg, gotovo 25.000 maturanata iz pet zemalja jugoistoka Evrope uplesalo je u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji – najveći sinkronizirani istodobni ples. Plesalo se na trgovima 36 gradova Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a u Zagrebu ih je bilo oko 2.000. I izvrsno su se zabavljali:

„Došli su kod nas u školu. Zainteresirala sam se pa sam došla. Super se zabavljamo. Super je, odlično je i lagano je.“
Kako se zoveš?
„Katarina Tupek.“
Još nikad nisi bila u Guinnesovoj knjizi rekorda?
„Ne, nisam.“

Sve je krenulo u Ljubljani pred sedam godina, a Zagreb se uključio tek ove godine. Zamjenica gradskog ministra kulture i prosvjete Božica Šimleša:

„Na poziv gradonačelnika grada Ljubljane, gospodina Zorana Jankovića, naš gradonačelnik gospodin Milan Bandić, prihvatio je ideju da i grad Zagreb po prvi puta sudjeluje u ovom jednom veličanstvenom događaju, kako bi grad Zagreb danas proslavio Međunarodni dan završetka srednjeg školstva.“

Ljubljanski radio „Val 202“, javio se uživo iz Zagreba, što je prenošeno preko zvučnika na središnjem gradskom trgu, a potom iz Beograda:

„Dobar dan, ovdje radio ,Val 202‘.“

„Dobar dan želim svima! U Beogradu imamo 2.012 plesača!“

Osim Zagreba, u Hrvatskoj se plesalo još u Bjelovaru, Garešnici, Daruvaru, Čazmi, Grubišnom polju i Metkoviću, u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, Banja Luci i Širokom Brijegu, a u Srbiji, osim Beograda još u Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Leskovcu i Pirotu.

Kompletne priče o tome kako su maturanti iz Hrvatske, BiH i Srbije, uz ostale sa jugoistoka Evrope, ušli u Guinnessovu knjigu rekorda možete poslušati u audio varijanti.
XS
SM
MD
LG