Dostupni linkovi

Web Caffee - A bila je samo obična nedjelja


Nedjelja. Lijepo vrijeme pa me djeca natjeraše da ih odvedem u park. Oko moga stana 4-5 raznih parkova, dva velika. Djeca biraju jedan bliže kući. Gledam ih kako čavrljaju sa drugom djecu, vidim ima ih sa raznih kontinenata pa se, radoznao, približim da čujem kojim jezikom pričaju. Djeca – bilo ih šestoro – skaču sa češkog na engleski bez problema i to i ne primjećuju. Sa roditeljima ih čujem kako pričaju njemački, češki, vijetnamski i naravno hrvatski. Kakva li je tek to generacija – radjaju se i rastu sa dva tri jezika na nivou maternjeg, sa pet godina već sjedaju pred kompjuter, komuniciaraju bez straha i nelagode. Zemlju koja brzo raste možeš prepoznati i po tome koliko jezika djeca pričaju u parkovima.

Vraćam se kući i na Internetu vidim da je na Eurosongu pobijedila Srbija sa pjesmom "Molitva". Dan prije slušam na drugom programu hrvatskog radija izvjestaj iz Helsinkija u kojem reporter hladnokrvno saopćava da "Evropa sa nestrpljenjem očekuje šta će Hrvatska poslati na Eurosong!" Hrvatska nije dogurala ni do finala. E sad, domaćin u studiju kaze "priča se da susjedi nisu glasali za nas!". Takvo "priča se" novinarstvo pada u vodu vec slijedećeg dana kada Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Bosanci i Hercegovci složno dodijeliše bodove svom beogradskom susjedu. Tako će Srbija vec iduće godine biti u Evropi – nažalost samo za ta tri dana Eurosonga. Sve ostale dane moraće se dobro potruditi ako želi da izbjegne put u – suprotnom pravcu. Onaj koji reče da bi Srbija mogla biti ruska provincija ostade na čelu parlamenta tek – četiri dana. Oni drugi koji to nisu rekli ali im ne bi bilo mrsko odlučili da promijene stranu u ta ista četiri dana. U Briselu se raduju sto Nikolić nije više predsjednik parlamenta i smatraju to pobjedom demokracije. Eh, kad bi se do demokracije tako lako stizalo nigdje kraja blagostanju ne bi bilo.

Na HTV-u, u odličnoj Stankovićevoj nedjeljnoj emisiji, telefonska anketa kaže da su ustaše bili manje zlo od partizana. 6283 telefonska poziva kažu da će ustase biti upamćene po zlu više od partizana, a gotovo tri puta više, 17389 kazu da će partizani ostati upamćeni po zlu više od ustaša. Anketa nije naučno zasnovana pa valjda i zato jedna druga ima sasvim suprotan rezultat - 80% gradjana Hrvatske kažu da je Broz pozitivna povijesna ličnost.

U Sinju, u čast Franje Tudjmana, organizirana medjunarodna konjska utrka. Pobijedilo grlo iz Srbije pa im pripao pehar Franje Tudjmana. Eto problema. Jedni ne znaju smiju li im dati pehar da ga nose prijeko, a oni drugi ne znaju smiju li ga uopće i ponijeti.

Organizatori maratona izmedju Kumrovca i Velikog Trgovišta, koji se ove nedjelje trčao u čast Josipa Broza i Franje Tudjmana, nisu imali takvih problema. Srećom, tih 24 kilometra najbrže je pretrčao jedan – Mađar.

Koliko povijesti, a bila je samo obična nedjelja.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG