Dostupni linkovi

Izveštaj misije za Kosovo pred Savetom bezbednosti


Savet bezbednosti UN razmotriće danas izveštaj misije tog tela o nedavnoj poseti Beogradu i Prištini, koji bi trebalo da podnese šef misije Saveta bezbednosti, beligjski ambasador u UN Johan Verbeke. Misija u aprilu boravila u Briselu, Beogradu, Prištini i Beču kako bi se upoznala sa realnom situacijom na terenu. Misija je posetila i neke srpske i mešovite enklave na Kosovu i razgovarala sa srpskim, kosovskim i evropskim zvaničnicima kao i sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem, na osnovu čijeg plana Zapad želi da sačini novu rezoluciju o Kosovu, koja bi zamenila staru 1244. Ahtisari je u svom planu preporučio nadgledanu nezavisnost Kosova čemu se protive Srbija i Rusija koja je pozvala na dalji nastavak pregovora i koja preti eventualnom upotrebom veta u Savetu bezbednosti.

Zvaničnici tvrde da su SAD i njeni evropski saveznici već skicirali elemente nove rezolucije kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt izjavio je da su pregovori o statusu Kosova završeni i da će proces utvrđivanja statusa biti nastavljen u UN gde će biti izglasana nova rezolucija koja predviđa nadgledanu nezavisnost Kosova.



"Srpska vlada imala je priliku da u više od godinu dana iznese svoje mišljenje i argumente. Međutim, proces je sada završen, prebačen je u Njujork na Savet bezbednosti UN gde će biti doneta nova rezolucija koja predviđa nadgledanu nezavisnost Kosova", izjavio je Polt u intervjuu koji je beogradski dnevnik "Blic" objavio danas (četvrtak).

Na pitanje o tome da li su SAD spremne da razmotre stav Rusije da treba nastaviti pregovora o Kosovu, američki ambasador je kazao SAD neće pristati na nove pregovore:

“Proces je sada u Savetu bezbednosti, a Ahtisarijev plan podržavaju Generalni sekretar UN, NATO, SAD i EU jer je to najbolji plan koji će zadovoljiti potrebe Albanaca, Srba s Kosova, regiona i EU."

Nikolić traži vanredno stanje, a DS Nikolićevu ostavku

Istovremeno, burne reakcije u Srbiji izazvala je izjava novoizabranog predsednika Skupštine, radikala Tomislava Nikolića, da bi srbijanski parlament mogao proglasiti vanredno stanje zbog "procene" da je situacija u vezi rešavanja statusa Kosova "izuzetno teška".

Demokratska stranka (DS) predsednika Srbije Borisa Tadića u sredu naveče saopštila je da je Nikolić, najavljujući mogućnost da parlament na predlog Vlade uvede vanredno stanje, "doveo u pitanje demokratski poredak u Srbiji". DS navodi da Tomislav Nikolić "mora pod hitno da podnese ostavku ili da bude smenjen" jer "obavljanje javne funkcije podrazumeva visok stepen odgovornosti, posebno za javno izgovorenu reč".

Očekuje se da se pitanje Kosova reši ovog leta, najverovatnije tokom ili posle samita G8 u Nemačkoj početkom juna.
XS
SM
MD
LG