Dostupni linkovi

Web Caffee Neko je ugasio svjetlo


Putovao sam za Beograd u subotu. JAT-ov Boing pun. Tražim beogradsku 'POLITIKU" a dobijam 'DANAS". Na moj iznenadjen pogled stjuardesa kaže: "Ne mogu vam dati iste novine kao vašem susjedu. Ona ima 'POLITIKU" vi imate "DANAS" pa se mijenjajte." U redu - JAT odlučio šta ću čitati. Na ulicama jako puno vrlo starih automobila, svaki razgovor počinje i završava politikom. Ne može se pobjeći. Je li Kosovo već izgubljeno i da li će Rusi staviti veto? Te hoće li te neće li formirati vladu. Koštunica ne da resor tajne policije. Znate li za neki drugi primjer da se jedan premijer toliko bori za resor tajne policije? Ja ne znam. Beogradski "DANAS" piše da ako Demokratska stranka na to pristane i još "pride prihvati da Velimiru Iliću ostane saobraćaj - značiće da je pristala da se zataškaju sve mutne radnje iz protekle tri godine, od skrivanja Mladića do predaje Legije, kupovine vozova, prodaje autoputeva i atentata na Dejana Anastasijevića."

Meni se pak čini, da je koalicija DS i DSS-a manje prirodna od koalicije DSS-a i Radikala. Većina glasačkog tijela je glasala za nacionalnu opciju a ne za gradjansku. Svjedoči o tome i novi predsjednik srbijanskog parlamenta, čovjek koji je u svojoj prvoj izjavi govorio o američkoj dominaciji, čovjek koji smatra da dio teritorije Hrvatske pripadne Srbiji, i drugi čovjek stranke čiji je predsjednik u Hagu. Čitam - formirana "Garda Cara Lazara". Sve podsjeća na "dogadjanje naroda"???

Boris Tadić, Predsjednik Srbije, stvarajući silne kompromise sa Koštunicom nastojao je o svojoj državi stvoriti ljepšu sliku od one stvarne. Cilj je plemenit ali ne odražava stvarnu sliku. U JAT-ovom mjesečniku čitao sam intervju sa rediteljem Srdjanom Golubovićem čiji je film "Klopka" požnjeo uspjehe na evropskoj sceni. Srdjan Golubović kaže: " Najveća tragedija koja nam se kao društvu dogodila je u tome što nismo priznali sebi da smo činili neke loše stvari. Sudeći po izjavama, novi predsjednik srbijanskog parlamenta bi te "neke loše stvari" rado nastavio. Put ka priznanju je put ka katarzi, a put kroz katarzu je put unapred." Srdjan Golubović i mnogi drugi koji tako misle, je u pravu. Nažalost manjina su. Onog trenutka kad se većina gradjana Srbije bude pitala zašto su od Srbije najprije pobjegli Slovenci, pa Hrvati, pa Makedonci, pa Bosanci i Hercegovci, pa Crnogorci i sada Kosovari, a bogme dosta je pobjeglo i mladih iz Srbije - kad se dakle prestane "kupovati" propaganda da su Srbi žrtve neke svjetske zavjere i počne razmišljati da su drugi možda žrtve beogradske zavjere – tada će put za katarzu biti otvoren. Valjda će se jednom netko upitati – da li bi pozicija Srbije oko Kosova bila tako slaba da je do katarze došlo ranije?

Znam da nije neko poredjenje ali u nedjelju je Jose Mourinho izgubio sanse za jos jednu englesku nogometnu titulu. Ovaj sjajan trener žestoko motivira svoj Chelsea, nažalost, često stvaranjem neprijatelja. Pitam kako će motivirati svoje igrače kad mu nestane neprijatelja?

Na svadbenom veselju trešti muzika i nikome ne smeta što ima pjesama iz susjednih država. Oštre riječi na račun radikala i DSS-a. To je ona druga Srbija u manjini. Hrana sjajna, vino dobro – sve se čini puno jeftinije nego u Pragu. Uveče zovem taksi da ga naručim za ujutro. "Pa zovite ujutro, zašto zovete sada?" – odbijaju me. Zovem ujutro. Na lijepo preuredjenom aerodromu čekam u redu. Bruji od srpskog jezika, gužva kao i svugdje drugdje. Samo – kad pogledam u putovnice vidim irsku, kanadsku, americku, hrvatsku, bosansku, francusku, englesku....Svi pričaju srpski i svi stranci. Nema uobičajenih znakova za domaće i inozemne letove. Svi su medjunarodni. Okrećem se iza mene i vidim zaostalu svjetleću reklamu "domaći saobraćaj." Pogledam u tom pravcu i ne vidim ništa. Tamno je – neko je ugasio svjetlo.
XS
SM
MD
LG