Dostupni linkovi

Privreda traži partnera, ne brata


Saradnja kragujevačke Zastave i Jugoplastike iz Splita je pre raspada ex-Jugoslavije služila kao primer privrednog partnerstva. Kragujevac je u to vreme imao odličnu kulturnu razmenu i razvijao ekonomske odnose i sa drugim pobratimom iz Hrvatske, gradom Karlovcem. Dobrica Milovanović, predsednik Skupštine Kragujevca kaže da saradnja sa Splitom i Karlovcem još uvek nije obnovljena ali da su napravljeni prvi zvanični kontakti sa predstavnicima tih gradova:

"Mi ćemo da vidimo kako se u tim sredinama razmišlja. Što se nas tiče, mislim da je ovde atmosfera takva da bi mi apsolutno prihvatili takvu neku inicijativu."

Za gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića obnavljanje nekadašnjih veza sa gradovima iz bivše Jugoslavije ima dvostruki značaj:

"U suštini mnogo znači u poboljšanju odnosa među narodima, posebno naših odnosa sa drugima zbog svih onih ružnih stvari. Sledeći korak jeste direktna saradnja na ekonomskom planu."

Saradnja između Kragujevca i Mostara još uvek je svečarskog karaktera, ali prema navodima Predraga Šupljeglava zamenika gradonačelnika Mostara pokrenuta je inicijativa da se ona konačno konkretizuje:

"Delegacija Mostara je prisustvovala na Sajmu poljoprivrede u septembru ovde u Kragujevcu, a delegacija Turističke zajednice grada Kragujevca predstavila je grad Kragujevac na Mostarskom sajmu - Međunarodni sajam privrede na kojem je učestvovalo više od 50 zemalja. Mislim da je to jedan pomak u odnosu na prethodne godine kada je sve ostajalo na razgovorima. Što se tiče druge saradnje, mislim da je konkretna saradnja i na kulturnom i sportskom planu."

Vlado Čingovski, predsednik Saveta Ohrida, kaže za naš program da taj grad tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije nije prekidao saradnju sa pobratimima, ali da su njihove kulturne, ekonomske i privredne veze danas znatno slabije nego ranije:

"Ono što je sada karakteristično to je da možemo sarađivati najviše na trgovinskoj bazi. Mi možemo sarađivati i u drugim sferama. Prošle godine u Ohridu je održana Konferencija za saradnju svih gradova koji su pobratimljeni sa Ohridom i već su počeli i konkretni rezultati. Mislim da sa Kragujevcom neće biti nikakvih problema."
XS
SM
MD
LG