Dostupni linkovi

PARIZ


Novi predsjednik Francuske je Nicolas Sarkozy, kandidat desnice. Prema prvim rezultatima, konzervativac Sarkozy je osvojio oko 53 posto glasova. "Vjerujte mi, dali ste mi njaveću moguću čast, da budem frnacuski lider, rekao je Sarkozy, obračajući se svojim pristašama u javnosti, ističući kako poštuje svoju rivalku i njene ideje koje prihvaćaju brojni gradjani, te je istaknuo kako mu je cilj biti predsjednik svih Francuza. "Duboko vjerujem u ujedinjenu Evropu, i od večeras je Francuska ponovo u Evropi", istaknuo je Sarkozy.
Poražena, kandidatkinja ljevice, Segolen Royal, dobila je podršku oko 47 posto birača. U prvom obraćanju javnosti nakon zatvaranja birališta, Royal je priznala poraz i zahvalila biračima na podršci, ističući kako je njen rezultat pokazatelj socijalistima za buduće pobjede i obnovu ljevice u Francuskoj.
Francuske predsjedničke izbore pratila je visoka izlaznost na birališta. Više od 75 posto građana iskoristilo je svoje pravo glasa, što je i to je najveći odaziv glasačkog tijela u posljednjih pet izbora.
XS
SM
MD
LG