Dostupni linkovi

Europski tjedan u Hrvatskoj


"Hrvatska će biti nova zvijezda Europske unije. Pitanje je samo hoće li to biti za godinu, dvije ili tri", ustvrdio je dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na otvaranju osmih po redu Dana Europske unije. U toj simboličkoj igri riječi građani su puno skromniji:

"Mislim da smo prije zvjezdica."

"Prvo treba završiti skrining koji još nije gotov, pa onda će se vidjeti što treba učiniti. Da je samo pravosuđe u pitanju, bilo bi divno. Tu je sve, od ribarstva, preko pravosuđa, do korupcije. Mislim da će trebati jako puno vremena da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Neće ući 2010. godine, bilo bi čudo da uđe, možda tek 2011. ili 2012. godine. To bi bilo realno."

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša smatra da će se poprilično realna pozicija Hrvatske znati već krajem ovog mjeseca:

"Najvažnije je ono područje za koje Europska komisija tvrdi da još nisu postignuti nikakvi značajniji napretci, a to su područje reforme pravosuđa i suzbijanje korupcije. Naime, to su teme koje su i u slučaju Bugarske i u slučaju Rumunjske produžile rokove pregovaranja, a isto tako i rokove prijema i ulaska u Europsku uniju. Pošto Europska komisija u vlastitoj izjavi nije zadovoljna time, moramo očekivati izvješće o napretku razvoja pregovora s Hrvatskom, a to će biti krajem svibnja mjeseca. Tada ćemo konačno vidjeti kakva je ocjena, iz koje će se vidjeti koje su prognoze za mogući završetak pregovora."

Iako su Hrvatskoj europska vrata otvorena, pred njom je još puno obveza, naglašava i kolumnist tjednika "Nacional" Robert Bajruši:

"Teško će Hrvatska ući prije 2010. ili 2011. godine. To je manji problem. Sada nam predstoji nešto puno važnije. Prva stvar je ispunjavanje i završetak svih pregovora, u preko 30 poglavlja, a to je jedan golemi posao u kojem će biti i veliki broj kompromisa, nekih čak i neugodnih, na koje će naša vlada, bez obzira da li Sanaderova ili iduća, morati pristati. To je pitanje nekretnina, poljoprivrede i usklađivanje nekih zakona."

Svi analitičari navode i povratak izbjeglica, te temeljitu reformu hrvatskog pravosuđa, koje, prema riječima Bajrušija, uz ostalo, još uvijek ima i dvostruka mjerila, ovisno o nacionalnosti:

"Naše pravosuđe je takvo da vrlo lako sankcionira neke ljude koji su navodno sudjelovali u pobuni Srba. Istovremeno, prilično sporo i nevoljko sankcioniramo neke sobe za koje postoje vrlo snažne indicije da su sa naše strane sudjelovale u ratnim zločinima. To nije dobro i zbog Hrvatske."

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Antun Zoran Petrović navodi da je Hrvatska i po pitanju korupcije još daleko ispod prolazne ocjene:

"Zadnje dvije godine smo s ocjenom 3,4 - na ljestvici od nula do deset - među malo boljim ponavljačima. Znači prolazna ocjena bi bila petica."

Studentica Ekonomskog fakulteta, na kojem su jučer otvoreni ovogodišnji dani Europske unije u Hrvatskoj:

"Mislim da se određeni standardi moraju nametnuti jer ih mi sami nismo sposobni, niti nametnuti, a još manje održati. Sumnjam da smo zvijezda. U komparaciji sa nekim drugim zemljama, koje su već sada u Uniji, recimo Rumunjskom, bi smo mogli biti zvijezda, ali u komparaciji sa Slovenijom, vrlo teško."
XS
SM
MD
LG