Dostupni linkovi

logo-print

VARSSAVA


Poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne basstine najavilo je radikalno uklanjanje sovjetskih komunisticckih spomenika. Ministar kulture Kazzimjezz Ujazdovski je rekao da se to ne odnosi na grobove vojnika Crvene armije, o kojima che se Poljska i dalje brinuti jer zasluzzuju posstovanje, ali "spomenici i svi ostali simboli komunisticcke diktature duzzni su da nestanu kao tudji poljskoj tradiciji".
Zvaniccna Varssava je u sporu Estonije i Rusije povodom uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima u centru Talina, zbog ccega su ovih dana izbili krvavi neredi, stala na stranu Estonije.
Pojedina poljska udruzenja traze da Rusija osudi kao genocid i kazni krivce za najtraumaticcniji zloccin u odnosima Rusije i Poljske, ubistvo oko 22.000 poljskih vojnih zarobljenika 1940. u Katinjskoj sumi. Njih je likvidirao sovjetski NKVD u vreme kada su Poljsku rasparccali i okupirali Hitler i Staljin.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG