Dostupni linkovi

Prvi posjet Shimona Peresa


Budući prijem Hrvatske u Evropsku uniju nije dar, već je znak da su hrvatsko gospodarstvo sa proračunskim deficitom ispod tri posto i rastom od preko četiri posto prepoznati u Evropi, poručio je potpredsjednik izraelske Vlade, Shimon Peres, prigodom svoje prve posjete Hrvatskoj. Dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. godine primili su predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader, koji je izvijestio:

"Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima za koje smo obojica ustvrdili da su odlični, da se razvijaju dobro. Izrazio sam našu želju da što više izraelskih investitora dođe u Hrvatsku."

Peres je samokritički kazao i da je problem Izraela u tome što previše ovisi o strategiji i diplomaciji, a premalo o ekonomiji:

"Politika se bavi granicama, a ekonomija odnosima i mnogo je lakše graditi bolje odnose, nego baviti se starim granicama."

Takav pristup pomogao bi i Hrvatskoj u rješavanju pitanja sa Slovenijom, poručio je Peres.

Živuća legenda izraelske i svjetske politike, koji je jedva preživio atentat što ga je na njega, zbog pregovora s Palestincima, pokušao pripadnik vlastitog naroda, Peres je ovako odgovorio na pitanje – kako to da svi izraelski lideri koji zaključe mir, odmah nakon toga izgube nabizborima:

"Postizanje mira mnogo je važnije nego pobjeda na izborima."
XS
SM
MD
LG