Dostupni linkovi

logo-print

BAGDAD


Najmanje 170 osoba je danas poginulo, a 200 ranjeno u najkrvavijim napadima u Bagdadu od kada su americcke i iraccke snage pokrenule akciju jaccanja bezbednosti u gradu 14. februara.
Samo u eksploziji automobila bombe u ssiitskom delu Bagdada poginulo je 118 ljudi, a 139 ranjeno.
Ocigledno koordinisani napadi kojih je danas u Bagdadu bilo pet, usledili su nakon ssto je premijer Nuri al-Maliki rekao da che Irak do kraja godine preuzeti kontrolu nad bezbednosschu u zemlji.
U Bagdadu se od 14. februara sprovodi plan jaccanja bezbednosti grada kojim je predvidjeno da se do juna rasporedi 90.000 americckih i iracckih vojnika.
Istovremeno, americki drzavni sekretar za odbranu Robert Gejts je kazao da je njegova zemlja odlucna da nastavi sprovodjenje bezbednosnog plana u Bagdadu.
Ovi napadi su pogodili Bagdad samo nekoliko sati pre susreta americkog predsednika Dzordza Busa svojim demokratskim protivnicima kojima namerava ponoviti kako odbija donosenja bilo kakvog roka za povlacenje iz Iraka.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG