Dostupni linkovi

Dunav je magistrala razvoja


Vuk Drašković, ministar inostranih poslova Srbije, izjavio je u Palati federacije na otvaranju konferencije Procesa saradnje na Dunavu da je za Beograd veoma važno da je domaćin ovog sastanka:

"Dunav nas uči mnogo čemu, uči nas da poštujemo granice između država, ali uču nas i tome da te granice budu granice, mostovi a ne granice razdvajanja. Ako bismo samo učili od Dunava onda, mislim, da bi problema u Evropi bilo mnogo mnogo manje ili ih ne bi uopšte bilo. Dunav je kičma Evrope, Dunav postaje centralna arterija i magistrala ekonomskog i kulturnog i turističkog razvoja. Mi imamo tu sreću da smo jedna od vodećih podunavskih zemalja."

Drašković je najavio da ce u narednom periodu u razvoj Podunavlja biti uložene značajne sume novca:

"Pominju se cifre, za narednih 20 godina, do 50 milijardi eura u Podunavlje za izgradnju novih luka, pristaništa, turističkih i drugih centara na obalama Dunava."

Ursula Plasnik, ministarka inostranih poslova Austrije, rekla je da raznolikost dunavskog regiona treba iskoristiti za unapredjenje ekonomskog razvoja i čvršće povezivanje Evrope:

"Dunav je glavna arterija nove i ujedinjene Evrope, simbol suštine evropskog jedinstva. On nas sve povezuje. Dunavski region mora da bude srž ekonomskog razvoja, a za unapredjenje Evrope treba iskoristiti najveći potencijal Dunava - raznolikost naroda koji žive na njegovim obalama."

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistoccne Evrope Erhard Busek pozvao je zemlje jugoistočne Evrope da rade više na razvoju Dunava, i ukazao da je samo sedam do 15 odsto tranzitnih kapaciteta te reke iskorišćeno:

"Dunav je reka koja je kroz istoriju uvek spajala ljude. Od velike je važnosti da kroz praktične projekte proširomo saradnju na Dunavu, i verujem da ćemo u tome uspeti."

Na kraju konferencije biće usvojen završni dokument o aktuelnim i planiranim procesima u vezi sa Dunavom.
XS
SM
MD
LG