Dostupni linkovi

Ivica Račan podnio ostavku


U tekstu ostavke Račan izmedju ostaloga kaže:
„Kolegice i kolege, prijatelji, drugarice i drugovi! Suočen s teškom bolešću nastavljam svoju borbu za život, ali je vrijeme da vam zahvalim na zajedničkom radu i podršci u mom političkom djelovanju.
Učinio sam koliko sam znao i mogao. Ovime podnosim ostavku na mjesto predsjednika Stranke i morat će te nastaviti bez mene. "
Zamjenica predsjednika Željka Antunović zakazala je za poslijepodne hitan sastanak vodstva stranke.
Ivici Račanu je početkom veljače u klinici u Munchenu dijagnosticiran karcinom lijevog bubrega. Operativnim zahvatom uklonjeni su mu i ureter, te limfni čvorovi, a nekoliko dana nakon prve, uslijedila je i druga operacija tijekom koje mu je uklonjen karcinom u desnom ramenu. Prije mjesec dana vratio se u Zagreb. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, Račan je ponovno hospitaliziran u Zagrebu gdje su obavljene dvije uzastopne operacije kojima su se uklanjale metastaze na mozgu i u ramenu.
U Hrvatskoj se već bilježe brojne reakcije na ostavku lidera SDP -a. Potpredsjednica HDZ Jadranka Kosor je kazala da Račan zna zašto je donio tu odluku i sigurno zna posljedice te odluke. Očito je da se on, u kakvoj je zdravstvenoj situaciji a čini se da je ona teška, treba posvetiti samo svom zdravlju," rekla je Kosor.
Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, govoreći o posljedicama koje će Račanova ostavka izazvati u toj stranci, SDP-u, istaknuo je da se ne želi baviti kadrovskom politikom unutar SDP-a, no po njegovu mišljenju važno je da "sada ne dođe do velike unutarstranačke kampanje, gdje će sve biti podređeno nekim sitnim ljudskim interesima, a ne želji za stvarnim interesima u državi". Kajin je dodao kako je "svima trenutno u interesu da se trenutna vlast promijeni".
Milorad Pupovac , predsjednik SDSS-a, izjavio je da je odlazak Ivice Račana s mjesta predsjednika SDP-a veliki gubitak za tu stranku, te je poručio vodstvu stranke kako je SDP nužno reformirati u " skladu sa potrebama koje Hrvatska ima za jednom snažnom lijevom socijaldemokracijom".
Predsjednica Demokratskog centra, Vesna Škare Ožbolt, izjavila je da ostavka Ivice Račana neće napraviti pomutnju kao što se to dogodilo HDZ-u kada je umro bivši predsjednik Franjo Tuđman. "Imala sam prilike vidjeti HDZ kada je odlazio pokojni predsjednik. Situacija s SDP-om nije ni slična, s obzirom da Tuđman nije imao zamjenike za određene funkcije u slučaju da njega nema. SDP ne bi smio dozvoliti da mu se to dogodi, ali vjerujem i da neće, s obzirom da je Račan iz sebe ostavio organiziranu stranku", rekla je Ožbolt, no naglasila je da je odlazak Ivice Račana sigurno veliki gubitak za stranku.
Vladimir Bebić, potpredsjednik Ljevice Hrvatske je kazao da je "sramotno što Račan ostavku nije podnio puno prije nego je uprkos tome što je znao da je teško bolestan, kao Tuđman cijelu zemlju i stranku držao u neizvjesnosti, iako nije bilo nikakve šanse da nastavi sa političkim djelovanjem".
XS
SM
MD
LG