Dostupni linkovi

BEOGRAD


Vece za ratne zlocine Okruznog suda u Beogradu osudilo je danas petoricu bivsih pripadnika srpske paravojne formacije "Skorpioni" na ukupno 58 godina zatvora zbog ucesca u pogubljenju sestorice srebrenickih Bosnjaka, nedaleko od Trnova u leto 1995. godine.
Slobodan i Branislav Medic osudjeni su na po 20 godina zatvora, Pera Petrasevic na 13, a Aleksandar Medic na pet godina. Sudsko vece oslobodilo je optuzbe Aleksandra Vukova. Sesti pocinilac ovog zlocina identifikovan na snimku, ranije je osudjen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora. Optuznica u ovom slucaju podignuta je na osnovi video-snimka egzekucije, koji je prvi puta prikazan na sudjenju Slobodanu Milosevicu pred Haskim tribunalom 2005.
Specijalni tuzilac za ratne zlocine Vladimir Vukcevic izjavio je da je delimicno zadovoljan presudom pripadnicima jedinice "Skorpioni", ali da ce se zaliti na presudu.
Za takav zloccin jednina primerena najstrozza kazna izjavio je za agenciju Asossijejted press Boris Tadic.
Televizija B 92 prikazala je film pod nazivom
"Sskorpsioni spomenar", u produkciji Fonda za humanitarno pravo (FHP) koji je rezzirao Lazar Srojanovic.
Pripadnici zloglasne paravojne formacije koji su ssiroj javnosti postali poznati nakon objavljivanja snimaka ubijanja bossnjacckih civila prvi put pred kamerama su govorili o razlozima formiranja Sskorpiona I vezama te jedinice sa rezzimom Slobodana Milossevica.
Vecinu snimaka napravili su pripadnici Sskorpiona, a u ovom fimu korisscen je I arhivski materijal FHP I Hasskog tribunala. Na snimku se takodje cuju I razgovori pripadnika Sskorpiona prilikom likvidacije bossnjackih civila kod Trnova 1995 godine
XS
SM
MD
LG