Dostupni linkovi

Bez pritiska na političare u RS


Ambasador Frid je potvrdio da je tokom sinoćnjeg sastanka sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini najviše riječi bilo o ustavnim reformama, naglasivši da im je rekao isto što i bh. parlamentarcima - da se s ustavnim promjenama mora krenuti naprijed na osnovu prijedloga iz aprila prošle godine:

«Mi gledamo u lidere ove zemlje i mislimo da treba da učine što je neophodno za budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina je spremna da krene naprijed, ali postoje snage koje su s druge strane spremne da je povuku natrag u prošlost.»

Prilikom posjete Komandi za podršku Oružanih snaga BiH, u Kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, ambasador Frid je ocijenio da je formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedan bitan korak naprijed:

«Nadam se da će Oružane snage BiH postati snažne i da će na pravi način voditi zemlju. Očekujem da će se moći obračunati i sa kukavicama i kriminalcima, poput Ratka Mladića koji je sramota za svoju naciju, i nadam se da će on biti doveden pred lice pravde.»

Visoki američki zvaničnik danas se u Banjoj Luci sastao i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, ali nakon ovih sastanaka nije bilo izjava za novinare.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je također prisustvovao sinoćnjem sastanku u Sarajevu, za naš radio je rekao je da su stavovi oko ustavnih promjena u BiH nepromijenjeni. Što se tiče SDS-a, aprilski paket je neprihvatljiv, kaže Bosić:

«Ukoliko ga neko ponovo stavi na sto, mi bismo morali razmotriti da li bi u ovakvim političkim uslovima, a oni su drugačiji od aprila prošle godine, čak su mnogo zaoštreniji, SDS uopšte mogla podržati taj paket. Ja sam prilično skeptičan u ovom trenutku po tom pitanju, ali ponavljam - taj paket je mrtav, njega su odbile stranke na čelu sa strankom Harisa Silajdžića i novim HDZ-om 1990. Oni i dalje ostaju očigledno pri istom stavu i ja ne vidim da se u tom smjeru situacija promijenila. S druge strane, niko ne nudi nikakav novi prijedlog, odnosno niko ne nudi da se priča o bilo čemu novom osim o tom paketu, tako da je u ovom trenutku jasno da se nalazimo u nekom vakumu koji potencijalno može biti opasan.»

Kako nezvanično saznajemo, ambasador Frid nije vršio bilo kakav pritisak na političare iz Republike Srpske u vezi sa ustavnim promjenama, naglašavajući da bh. političari moraju sami postići dogovor o ovom pitanju.
XS
SM
MD
LG