Dostupni linkovi

NJUJORK


Nakon zatvorene sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, u sedisstu Ujedinjenih nacija u Njujorku u utorak uvecce je proglassena pauza tokom koje che biti odrzzan neformalni sastanak na kome che govoriti predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.
Na sednici Saveta, zavrssenoj nestso posle 23 ccasa, predlog za ressenje statusa Kosova izneo je izaslanik UN Marti
Ahtisari, a potom su govorili premijer Srbije Vojislav Kosstunica i ssef UNMIK-a Joahim Riker.
Kosstunica je ponovio da Srbija odbacuje Ahtisarijev plan, zatrazzivssi da to uccini i Savet bezbednosti UN, kao i nastavak pregovora uz novog medjunarodnog posrednika.
"Mozzete biti sasvim sigurni da srpski narod nikada neche dozvoliti da se njegova drzzava komada, niti bi ikada mogao priznati postojanje nezavisne drzzave na svojoj teritoriji", poruccio je Kosstunica.
Francuski ambasador u UN ZZan-Mark de la Sablijer je rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da razmotri moguchnost slanja misije u Beograd i na Kosovo, kao ssto je to predlagala Rusija, kako bi se obavestio o situaciji na terenu.
Ponovo isticcuchi podrssku Francuske i Evropske unije planu Ahtisarija, De la Sablijer je rekao da Savet bezbednosti "ne treba da se zzuri" u donossenju odluke o planu, ali "ni ne treba da suvisse odlazze. To bi bilo rizicno. Odrzavanje status kvoa nije opcija. U pitanju je stabilnost Evrope. Ovde je rec o okoncanju procesa raspada bivse Jugoslavije", kazao je francuski ambasador.
XS
SM
MD
LG