Dostupni linkovi

Istraga sve više otkriva veliku pljačku


Vladimir Zagorac, koji je, nakon nedavnog uhićenja u Austriji, u roku jednog dana položio milijun eura za otkupninu, optužen je u Zagrebu za krađu dragulja vrijednih oko pet milina dolara, namijenjenih obrani Hrvatske, a austrijsko ga Državno odvjetništvo sumnjiči da je preko Hypo Alpe Adria Bank oprao oko 260 milijuna eura i onda ih, uz pomoć donedavnog predsjednika Uprave te banke Guntera Striedingera, ulagao u nekretnine u Hrvatskoj.

Jedna od lokacija je i Istra, u kojoj je, prema pisanju hrvatskih medija, glavna veza između Hypo banke i hrvatskih tajkuna bio Milan Naperotić, široj javnosti, kaže novinar Dražen Majić, apsolutno nepoznata osoba:

"Znam da je uključen u desetak različitih projekata u Istri, od kojih su najpoznatiji projekt Adamaris i projekt Dragonera, koji su u vlasništvu milijun kvadratnih metara najboljeg zemljišta na brionskom priobalju. Tamo direktno preko puta gledate u Brione. Oni su tu zemlju dobili prilično jeftino, po pet eura po metru kvadratnom, a danas ta zemlja vrijedi i do 400 eura po metru kvadratnom. Tu će biti jedna ogromna zarada."

Majić kaže da je u "Glasu Istre" godinama upozoravao na "Naperotićeve projekte" i uvjeren je da je baš zbog toga prije nekoliko mjeseci i dobio otkaz:

"O ovim njegovim vezama sa hrvatskim političarima, generalom Zagorcem i Pašovićem, ne znam. U Istri se o tome dugo priča, ali ja konkretno o tome nemam podataka. Znam da je blizak sa Gunterom Striedingerom, do nedavno drugim čovjekom Hypo banke, a dokaz tog njegovog utjecaja u Klagenfurtu je što je uspio postaviti svoju suradnicu, Radojku Olujić, na mjesto predsjednice Uprave Hypo Alpe Adria Bank u Hrvatskoj."

Vladimir Zagorac je u Hypo banci navodno dobivao kredite bez depozita, ali, kako formalno ne stoji iza svih svojih tvrtki i ulaganja, istražiteljima će trebati vremena da utvrde vezu između računa u inozemnim bankama, (navodno ih je dosad otkriveno preko 80), zatim firmi koje su niknule u Lihtensteinu i drugim zemljama, te velikih investicija u Hrvatskoj, u koju je, kroz ulaganja, vraćao dio opljačkanog novca.

Glasnogovornica Hrvatskog državnog odvjetništva, Martina Mihordin, potvrdila nam je da je od austrijskog Ministarstva pravosuđa Hrvatska službeno zatražila pravnu pomoć, što bi se moglo protumačiti da se, osim za krađu dragulja, protiv Zagorca prikupljaju podaci i za druge malverzacije:

"Podaci koji su navedeni predstavljaju službenu tajnu. Budući da se radi o sumnji za počinjenje kaznenog djela pranja novca, mi ne možemo sukladno tome davati nikakve informacije. Zato Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne želi, niti smije, komentirati medijske natpise."

Ekonomski analitičar Darko Petričić smatra da je nekadašnji glavni logističar Hrvatske vojske i najodlikovaniji general, Vladimir Zagorac, samo vrh ledenog brijega ratnih profitera u Hrvatskoj:

"Bojim se da će se, ukoliko se provede kvalitetna istraga vezana uz ratno profiterstvo, drmati temelji mnogih banaka i uglednih hrvatskih tvrtki. Mislim da tragovi i putovi novca završavaju od hotelskih kuća na Jadranu, pa do velikih i uglednih tvrtki u Hrvatskoj. Mislim da bi sličnu situaciju mogli pronaći i ukoliko bi se kvalitetno istražio poslovni put generala Čermaka. Bogatstvo generala Čermaka bilo bi isto tako skandalozno kao što je i slučaj generala Zagorca."
XS
SM
MD
LG