Dostupni linkovi

logo-print

KARTUM


Neidentifikovani napadaci ubili su petoricu vojnika Africke unije u sudanskoj provinciji Darfur. U sukobima su ubijena i trojica napadaca. To je najkrvaviji atak na mirovne snage od njihgovog razmestaja u ovoj regiji 2004. godine.
Do sada je stradalo 16 njihovih pripadnika.
Sudanska vlada odbacila je robusnije mirovne snage kakve su zahtevale Ujedinjene nacije, ali ce poslednji napadi na vojnike AU i pojacasti pritisak na vladu u Kartumu da prihvati predlozeni kontingent UN-a od 22.000 vojnika.
Vise od 200.000 ljudi ubijeno je tokom skoro cetiri godine borbi u Darfuru, a sukob se prelio u Centralnmoafruicku Republiku i Cad, gde je pobjeglo na stotine hiljada od 2,5 miliona darfurskih izbeglica.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG