Dostupni linkovi

logo-print

WASHINGTON


Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio žalbu zatočenika iz mornaričke baze Guantanamo na Kubi koji žele pred civilnim sudom osporavati zakonitost svog petogodišnjeg zatočenja, što je pobjeda pravne strategije Bushove administracije u borbi protiv terorizma.
Ta bi pobjeda mogla biti privremene naravi jer je Vrhovni sud u dva navrata ranije produljivao pravnu zaštitu zatočenika u Guantanamu.
U zatvoru američke baze na Kubi, zatočeno je oko 385 osumnjičenih za terorizam, većinom pripadnika Al Qaide i talibana zarobljenih nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Od 385 zatočenih samo ih je 10 formalno optuženo, a Pentagon je najavio da pred vojnim komisijama namjerava procesuirati do 80 zatočenih "neprijateljskih boraca", kako ih službeno naziva administracija predsjednika Georgea W. Busha.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG