Dostupni linkovi

TEHERAN


Svih 15 britanskih marinaca i mornara, koje je iranska armija zarobila pre desetak dana, priznali su da su ilegalno ussli u teritorijalne vode Irana, tvrdi drzzavni radio u Teheranu.
Prethodno je drzavna televizija prikazala u nedelju vece snimke dvojice britanskih mornara i navela da su potvrdili da su zarobljeni u iranskim teritorijalnim vodama i da se sa njima postupa dobro.
Velika Britanija je ocenila snimke kao neprihvatljive, ponavljajuci da su njeni mornari zarobljeni u trenutku dok su bili u rutinskoj inspekciji u irackim vodama.
Prethodno je zvanicni London u nedelju saopsstio da ima direktne kontakte s Iranom i da zeli da resi spor diplomatskim putem.
U nedelju je oko 200 demonstranata protestvovalo ispred britanske ambasade u Teheranu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzzad je rekao da bi Velika Britanija trebalo da se izvini. S druge strane, nemacki kancelar Angela Merkel je kao predsedavajuca Evropskom Unijom izrazila punu solidarnost sa Velikom Britanijom. Predsednik SAD Dzordz Buss je ocenio kao "nedopustivo" zaroblajvanje mornara, trazeci od Irana da ih odmah i bezuslovno oslobodi.
XS
SM
MD
LG