Dostupni linkovi

logo-print

BUENOS AIRES/LONDON


Danas se navrsava 25. godissnjica foklandskog rata koji je poceo 2. aprila 1982. godine invazijom Argentine na obliznje ostrva koja se nalaze pod britanskim suverenitetiom od 1833. godine. U desetonedeljnim sukobima poginula je najmanje 649 Argentinaca, visse od 250 Britanaca i tri stanovnika ostrva.
Velika Britanija i Argentina ponovo su uspostavile diplomatske odnose 1990. gopdine, a 1998. godine tadassnji argentinski predsednik Karlos Menem (Carlos) prilikom posete Velikoj Britaniji izrazio je zzaljenje zbog ratnog sukoba.
Prossle nedelje Argentina i Velika Britanija postigle su dogovor da zajedno sprovedu istrazzivanuja u okolini Foklanda koja bi omoguchila ekploataciju nafta i prirodnog gasa. Medjutim, status ostrva i dalje izaziva trvenja izmedju Londona i Buenos Airesa.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG