Dostupni linkovi

LONDON/TEHERAN


Britanske vlasti su uspostavile direktan kontakt sa zvanicnim Teheranom u nastojanju da oslobodi 15 mornara koje je prosle sedmice zarobila iranska armija u Persijskom zalivu, saopstio je ministar odbrane Den Braun (Brown). On je rekao da njegova zemlja zeli da resi ovaj problem diplomatskim putem ali nije precizirao detalje komunikacije sa Teheranom.
Istovremeno, Oko 200 demonstranata okupilo se u nedelju ispred britanske ambasade u Teheranu protestvujuci zbog stavova Londona u sporu s Iranom, pri cemu su na zgradu bacali kamenje i petarde. S druge strane, nemacki kancelar Angela Merkel je kao predsedavajuca Evropskom Unijom izrazila punu solidarnost sa Velikom Britanijom. Predsednik SAD Dzordz Buss je ocenio kao "nedopustivo" zaroblajvanje mornara, trazeci od Irana da ih odmah i bezuslovno oslobodi.
Prethodno je zvanicni Teheran najavio da che mornarima biti sudjeno, jer su, kako tvrdi, ilegalno ussli u iranske teritorijalne vode. Velika Britanija to negira, isticuci da su bili u rutinskoj inspekciji u irackim vodama.
XS
SM
MD
LG