Dostupni linkovi

Pripreme za rat i za povlačenje


Američki Senat izglasao je prijedlog prema kome Sjedinjene Američke Države moraju u naredna četiri mjeseca početi povlačenje svojih snaga iz Iraka. Paralelno, senatori su odobrili zahtjev predsjednika Georgea Busha za dodatnih 122 milijarde dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu.

Povlačenje vojnih snaga iz Iraka koje mora početi u narednih 120 dana, a sve vojne operacije moraju stati do 31. marta sljedeće godine, navodi se u predlogu koji je prihvaćen sa 51 glasom za i 47 protiv.
Nakon što su i Predstavnički dom i Senat donijeli zakon o finansiranju ratova u Iraku i Afganistanu u kojima određuju raspored povlačenja američkih borbenih jedinica iz Iraka, Bush je zaprijetio da će vetom spriječiti stupanje na snagu tog zakona.
Sinoć kasno po srednjoevropskom vremenu predsjednik Bush je pozvao sve republikanske kongresmene u Bijelu kuću kako bi učvrstio jedinstvo unutar svoje stranke, a od Kongresa je zatražio da mu uputi zakonski prijedlog očišćen od odredbi o povlačenju iz Iraka, kako bi se osiguralo normalno finansiranje jedinica u ratu koje će, kako smatra, doći u pitanje već oko 15. aprila.
Portparol Bijele kuće Dana Perino kazala je da Bush poštuje ulogu Kongresa, ali i da Kongres treba poštivati njegovu ulogu.

Novi Kongres u gradu

"Mislim da su osnivači naše zemlje odlično predvidjeli kako je bolje imati jednoga glavnog zapovjednika koji vodi rat umjesto 535 generala na Capitol Hillu koji pokušavaju činiti isto", istaknula je Perino.
"Kada govorimo o toj jako važnoj stvari, ja ću pružiti ruku prijateljstva predsjedniku kako bih mu rekla 'stanite s prijetnjama'. Novi Kongres je u gradu. Mi poštujemo vašu ustavnu ulogu, vi poštujte našu", komentirala je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.
Demokrati znaju da nemaju dovoljno podrške u Kongresu da bi s potrebnom dvotrećinskom većinom glasova srušili Bushov veto, ali najavljuju da će nastaviti s pritiskom sve dok se ne promijeni politika prema Iraku.
Ako Buš ne odluči da iskoristi svoje pravo veta na odluku Senata, koje američki predsjednici rijetko koriste, četvorogodišnji rat u Iraku bi se mogao uskoro završiti.
XS
SM
MD
LG