Dostupni linkovi

Rusija brani svoje interese


Šta ako Rusija uprkos stavu Vašingtona i Brisela stavi veto na Ahtisarijevo rješenje? Šta podrazumijeva njegova izjava da će kosovski Albanci upotrijebiti sva sredstva kako bi Kosovo bilo nezavisno i ima li opasnosti da kriza eskalira na region? O tome smo razgovarali sa Ilberom Hisom, članom kosovskog pregovaračkog tima.


RSE
: Gospodine Hisa, za 3. april zakazana je prva konsultativna sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj će biti riječi o Ahtisarijevom planu. Šta očekujete od te sjednice? Hoće li tu doći do odmjeravanja snaga velikih sila koje su zainteresovane za rješavanje kosovskog problema?

HISA: Za nas je važno da je bečki proces završen pečatom koji je gospodin Ahtisari dao svom predlogu, rekavši javno da budući status Kosova treba da bude nadgledana nezavisnost, a koja je odmah posle toga prihvaćena od strane glavnih svetskih centara, uključujući i Vašington, NATO, zemlje Evropske zajednice. Što je za nas važno jeste i da je generalni sekretar Ban Ki Mun bio isto tako otvoren prema predlogu gospodina Ahtisarija. U tom smislu mi vidimo da je već uspostavljen veoma jasan partneritet glavnih svetskih centara kada se tiče budućeg statusa Kosova i bez obzira kako će se scena u Njujorku koristiti od raznih sila, a pre svega Rusije, za nas je važno da je većina ne samo Kontakt-grupe, već i važnih organizacija kao što je NATO, Evropska zajednica, pa i same Ujedinjene nacije, na strani gospodina Ahtisarija koji jasno želi da vidi Kosovo kao nadgledanu nezavisnost.

RSE: Vjerujete li da će Rusija staviti veto ukoliko se u Savjetu Bezbjednosti bude glasalo za Ahtisarijev plan?

HISA: Ja mislim da, kada se tiče Kosova, niti je ona pro-srpski niti anti-kosovski nastrojena. Mislim da ona brani neke svoje interese, ali upotreba veta naravno pre svega se upotrebljava kada se tiče strateških nacionalnih interesa. Ne mislim da smo ijedan od tih kriterijuma kada se tiče Rusije, mi ne mislimo da smo ruski interes, a videli smo i gospodina Lavrova koji jasno kaže da oni ne žele biti veći Srbi od Srba. Mi mislimo da je to čak i dobro za same Srbe da Rusi ne budu veći Srbi od Srba i ukoliko se veto upotrebi svi bismo tu bili gubitnici, a pre svega Srbi sa Kosova koji bi izgubili jednu realnu šansu da uspostave jedan dobar kompromis koji je izgrađen preko Ahtisarijevog paketa. No, o tom po tom. Što se nas tiče, mi smo rešeni da u ovom procesu idemo do kraja. Za nas je važno da su skoro svi ostali svetski činioci na strani onih koji vide Kosovo kao nezavisno.

RSE: Mediji su prenijeli Vašu izjavu da će kosovski Albanci upotrijebiti sva sredstva kako bi Kosovo postalo nezavisno. Ukoliko je ova izjava korektno citirana, na šta ste konkretno mislili?

HISA: Mislio sam na sva moguća sredstva koja se tiču onih koje treba upotrebiti kako bi se odbranio jedan realni interes družine na Kosovu koji nije lako postignut. Mi smo deo jednog procesa u krvavoj dezintegraciji Jugoslavije. Mi mislimo da taj čin treba završiti Kosovom, kako bi se otvorila perspektiva za sve u regiji, pa i same Srbije da u nekakvom partnerstvu vide budućnost regiona u evroatlantskim strukturama. No, ako neko misli da ćemo olako odustati od ovakvih prava želeo bih da ukažem još jednom da za nas nezavisnost nema kompromisa.

RSE: Ima li opasnosti od eskalacije krize koja bi mogla ugroziti mir na Kosovu, a odraziti se i na region?

HISA: Što se nas tiče, mi nemamo razloga da budemo deo bilo kakvih incidenata niti drugih scenarija koji bi prouzrokovali destabilnost. Mi smo deo partnerstva u ovom procesu i taj proces radi na našu stranu. Mislimo da drugi možda imaju interese da ili očuvaju status quo ili da odlože ovakav proces. U tom smislu, mi ćemo uraditi sve da ne budemo partneri u jednom takvom scenariju za destabilizaciju. Ponašali smo se shodno procesu i kosovski građani su i tokom ovih godinu i po dana koliko su trajali razgovori nisu dozvolili da dođe ni do jednog ozbiljnog incidenta između raznih nacionalnih grupa. Mi ćemo i dalje nastaviti da se ponašamo u tom smeru.

RSE: Da li je ipak za mir u regionu prvenstveno odgovorna međunarodna zajednica?

HISA: Svako svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinosi stabilizaciji ili destabilizaciji. Mi se nadamo da će ovaj proces završiti političkih sredstvima, jer, pre svega, to je interes svih u regionu. Na žalost, ponekad čujemo da neko želi da se osveti međunarodnoj zajednici tako što će je napraviti masovni egzodus kosovskih Srba to je jedno cinično i iracionalno ponašanje. Mi mislimo da je jako važno da na Kosovu opstaju svi, pa i kosovski Srbi kako bismo izgradili neku novu budućnost u kojoj su naše aspiracije zajedničke što se tiče regiona da završimo u nekakvim evroatlantskim integracijama.

RSE: Kako ocjenjujete ponašanje susjednih zemalja u regionu u ovom procesu, mislim na Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu, Hrvatsku?

HISA: Ja mislim da se svako ponašao odgovorno u ovom procesu, tu mislim i na naše susede na Makedoniju, Albaniju, pre svega i na Crnu Goru, koja je sama skoro prošla putem nezavisne države, dokazavši da to ne pretpostavlja nikakav rizik za regiju i u tom smislu su i ostale okolne države pokazale da, prošavši jednom ovaj put, znaju da on nije lak, ali da je on dobar ukoliko je konzistentan i ukoliko se bude rešavao političkim sredstvima.
XS
SM
MD
LG