Dostupni linkovi

Predata peticija za izdvajanje RS


Podizanje tenzija u Bosni i Hercegovini nakon presude Suda pravde u Hagu se nastavlja. Nakon što su odbornici Skupštine opštine Srebrenica izglasali rezoluciju o izdvajanju ove opštine iz RS-a, uslijedili su odgovori iz ovog entiteta. Predstavnici udruženja građana „Srpski narodni pokret - Izbor je naš“ predali su danas Narodnoj skupštini peticiju sa potpisima građana za izdvajanje RS-a iz Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, dok je Narodna skupština RS-a razmatrala prijedlog deklaracije o opredjeljenju ovog entiteta za demokratsko uređenje i evropsku budućnost BiH, koju je u skupštinsku proceduru uputio predsjednik RS-a Milan Jelić, na ulicama Banje Luke nekoliko stotina pristalica «Srpskog narodnog pokreta» zahtijevalo je referendum za otcjepljenje od BiH. Predsjednik ovog udruženja Dane Čanković:

«Ukupno imamo 50.000 potpisa. A ovog puta ćemo Narodnoj skupštini RS-a predati tri puta više nego što je Ustavom RS-a to predviđeno za pokretanje bilo koje inicijative građana, a to je 9.000 potpisa.»

Vrijeme je, smatra Čanković, da srpski narod kaže da je duboko nezadovoljan svojim statusom na Balkanu:

«Jugoslavija se raspala, a ostao je ključni problem, problem unutrašnjih, Brozovih granica koje su nepravdene i štetne po srpski narod. Smatramo da prvi korak na tom putu je izdvajanje RS-a iz nametnute BiH.»

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić izjavio je da će i ova inicijativa, kao i sve druge, biti razmotrena:

«Svaka inicijativa građana, bilo od jednog bilo od hiljadu građana, dolazi u Narodnu skupštinu, prima se na protokolu, ide u ustaljenu proceduru. Dalje se sa njom postupa po poslovniku. Ukoliko se radi o inicijativi, onda ide određenim skupštinskim odborima. Ukoliko je neki prijedlog druge vrste, opet po poslovniku.»

Kada se ovome doda da su prije dva dana referendum za izdvajanje RS-a iz BiH najavili i predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija SPONA, upotpunjava se atmosfera u ovom bh. entitetu.

Svako ima pravo na protest ukoliko je to u skladu sa zakonom, poručuju iz Kancelarije visokog predstavnika. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

«Istovremeno, sasvim je jasno da nema pravne osnove za referendum. BiH i njene granice su međunarodno priznate i nepovredive.»

Za sada nekih posebnih reakcija na ove inicijative predstavnika vlasti RS-a nema. Predsjednik RS-a Milan Jelić kaže da se na inicijativu iz Srebrenice i ove druge ne može gledati isto:

«Velika je razlika između onoga što SPONA najavljuje i onoga što se dešava u Srebrenici. Ovdje treba razdvojiti nevladine organizacije i inistitucije sistema RS-a. Ne treba zaboraviti da je načelnik opštine i da je Skupština opštine Srebrenica dio društveno - političkog sistema RS-a.»

Istovremeno, Jelić u svojoj deklaraciji o opredjeljenju RS-a za demokratsko uređenje i evropsku budućnost BiH, koju bi Narodna skupština danas trebala usvojiti, kaže da se svi ključni politički i svaki drugi problemi u Bosni i Hercegovini moraju rješavati u duhu tolerancije i kompromisa.
XS
SM
MD
LG