Dostupni linkovi

logo-print

NJUJORK


Kosovo treba da postane nezavisno uz nadzor medjunarodne zajednice, istice se u predlogu izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) Martija Ahtisarija koji je danas dostavljen Savetu bezbednosti (SB). "Nezavisnost je jedina odrziva opcija za politicki i ekonomski stabilno Kosovo", naglasava se u njegovom izvestaju i dodaje da che "medjunarodni predstavnici i oruzane snage u prelaznom periodu nadgledati i pomagati praktikovanje nezavisnosti Kosova i njegovo ispunjavanje obaveza predvidjenih ovim planom".
Kosovo bi trebalo da bude multietnicko drustvo, koje samo sobom upravlja, na demokratski nacin i uz vladavinu prava, uz postovanje najvisih medunarodno priznatih standarda za ljudska prava i osnovnih sloboda i koje podrzava miran i prosperitetan zivot svih svojih gradana, istice se u pomenutom dokumentu.
Plan sadrzi odredbe koje predvidaju zastitu manjinskih prava, nepristrasnost sudstva, verskih i kulturnih dobara kao i nezavisno delovanje Srpske pravoslavne crkve.
"Kosovo je jedinstven sluccaj koji zahteva jedinstveno ressenje. On nije presedan za druge neressene konflikte", zakljuccuje se u izvesstaju Ahtisarija.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je u pismu predsedavajuchem Saveta bezbednosti da u potpunosti podrzzava predlog specijalnog izaslanika za status Kosova.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG