Dostupni linkovi

Izostala ocjena o napretku


Žan-Luj Loran, koji predvodi Monitoring tim Generalnog sekretarijata Savjeta Evrope, izjavio je danas u Banjoj Luci da Bosna i Hercegovina tokom godinu dana od posljednje posjete nije načinila napredak kada je u pitanju ispunjavanje potrebnih uslova za približavanje Evropskoj uniji:

«Sva pitanja koja smo imali prošle godine na stolu prisutna su i ove godine: ustavna reforma, visoko obrazovanje, policijska reforma, javni RTV servisi, reforma javne uprave i saradnja sa Haškim tribunalom. Razumijemo da se neke reforme nisu mogle provesti zbog izbora koji su bili prošle godine u Bosni i Hercegovini, ali se nadamo da će vlasti u BiH na svim nivoima učiniti sve da vrate ove reforme na pravi kolosijek.»

Tokom današnje posjete Banjoj Luci i razgovora sa Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine, Loran je upozorio i na potrebu da se što prije u Republici Srpskoj ukine smrtna kazna:

«Zemlje Savjeta Evrope su zemlje bez smrtne kazne. Nažalost, u Ustavu RS-a je prisutna ta crna mrlja, za koju se nadamo da će biti vrlo brzo ispravljena.»

Radojičić je dao uvjeravanja da će RS u narednih nekoliko mjeseci donijeti izmjene Ustava kojima bi se ukinula smrtna kazna:

«Do sada Monitoring misija Savjeta Evrope imala niz objektivnih komentara i sagledavala veoma dobro stanje u BiH. Gospodin Loran je dolazio ovdje i ranije i dobro je upoznat sa situacijom u BiH i očekujemo da će i izvještaj o ovoj posjeti BiH biti isto tako objektivan.»

Monitoring tim Savjeta Evrope kao pozitivan pomak ocijenio je uspješno provođenje oktobarskih izbora koje su prvi put u BiH u potpunosti provele domaće institucije.

«To je bio značajan doprinos svih institucija u zemlji. I sada očekujemo dalji progres do naše naredne posjete», zaključio je Loran.
XS
SM
MD
LG