Dostupni linkovi

RIM/BERLIN


Komesar Evropske unije (EU) ZZoze Manuel Barozo (Jose Barroso) izjavio je u Rimu da je Evropi potrebna vizija koja che insipirisati gradjanje u narednih 50 godina.
Predsednici parlamenata 27 zemalja clanica Evropske Unije i triju drzava kandidata za članstvo Hrvatske, Turske i Makedonije na danasnjoj svecanosti u Rimu obelezavaju 50. godissnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma, koji je temelj Evropske Unije.
SSefovi drzzava ili vlada 27 drzzava cclanica EU sutra i prekosutra che na neformalnom sastanku u Berlinu obelezziti ovaj jubilej.
Savezna kancelarka Angela Merkel izjasnila se za izgradnju evropske armije i jasnije definisanje strukture Evropske unije (EU).
U intervjuu dnevniku "Bild", ona je kazala da je protiv protiv "savezne drzzave" Evrope smatrajuchi da nje neche biti "ni za 50 godina, jer che se zadrzzati raznolikost nacionalnih drzzava".
Rimskim ugovorima, potpisanima 25. marta 1957. u glavnom italijanskom gradu, osnovane su Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom). Države potpisnice (Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Neemačka) tim su dokumentima ustanovile carinsku uniju među državama i postavile kriterije i temeljne ciljeve stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.
XS
SM
MD
LG