Dostupni linkovi

Nova crnogorska vojna služba


Objašnjavajući ulogu Odsjeka za bezbjednosne poslove i kripto zaštitu, koji će se formirati pri crnogorskom Ministarstvu odbrane, zamjenik ministra Ljubiša Perović Radio Slobodna Evropa kaže da je nova vojna služba u potpunosti zasnovana na reformskim i organizacionim potrebama Ministarstva:

„Ova služba bezbjednosti je organizovana na veoma racionalan način koji odgovara našim uslovima i potrebama, a posebno je u skladu sa standardima i potrebama međunarodnih obaveza Crne Gore sa evroatlantskim integracijama."

Perović pojašnjava da taj resor podliježe parlamentarnoj i demokratskoj kontroli i da će obavljati značajne poslove razmjene klasifikovanih informacija između Brisela i Podgorice, definisane sporazumom između Crne Gore i NATO-a koji bi uskoro trebalo da bude potpisan:

„Ta služba će sigurno imati i u tom domenu svoju ulogu. Kao što već najavljeno mi ćemo potpisati ugovor o zaštiti informacija ili ugovor o bezbijednosti sa NATO-om već vjerovatno početkom aprila. U početku će nosilac poslova biti Agencija za nacionalnu bezbjednost, ali naravno u saradnji sa Službom bezbjednosti u našem Ministarstvu. Kasnije u drugoj fazi može doći do nekih reogranizacija, ali je suština da ćemo raditi svi jedan posao, da će podjela posla biti racionalna i da se neće poslovi preklapati i za to nema potrebe i za to nemamo resurse i kapacitete“.

S obzirom da Crna Gora i region imaju loše iskustvo sa tajnim vojnim službama koje su tokom devedesetih bile pod apsolutnom kontrolom Slobodana Miloševića i koje su korišćene za razrađivanje i sprovođenje ratnih planova Beograda, Dragan Kujović, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, kaže da crnogorska služba mora biti formirana po modelu razvijenih demokratskih država:

„To podrazumijeva i demokratsku civilnu i parlamentarnu kontrolu i nad tom službom, što znači da to pravo pripada parlamentu Crne Gore“.

Vojni analitičar i general u penziji Blagoje Grahovac, međutim, smatra da je Ministarstvo odbrane krenulo lošim putem:

„Smatram da je u pitanju politička dezorijentacija svih onih koji su to predložili i koji su to tako odlučili zato što imamo dosta iskustava koja ne govore uopšte u prilog takvoj odluci. Danas vojno osoblje treba da bude ili borbeni sastav ili diplomatsko osoblje, a ne ništa treće. Mi na nesreću u Crnoj Gori po svoj prilici krenuli smo putem niti se gradi borbeni sastav niti se gradi i osposobljava vojno diplomatsko osoblje, nego opet se krenulo po nekim ranije već viđenim matricama koje su mnogo koštale i državu i narod“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG