Dostupni linkovi

Kraj polugodišnjeg "bezvlašća"?


Formiranje Vlade Federacije na principu partijskog predstavljanja, odnosno dugo čekanje na odgovor partija kojih je veliki broj na političkoj sceni, upućuje na potrebu izmjena Izbornog zakona BiH, smatra analitičar Ugo Vlaisavljević:

«Eto to je, da kažemo, taj glib ili ta močvara unutar koje se nalazimo. Sad bi trebalo naći nekih pametnih ljudi, napraviti neku vrstu ekspertske analize, prvo što se tiče tog izbornog inžinjeringa. Dakle, ne može se više glasati na ovaj način - po nacionalnim linijama, nacionalnoj zastupljenosti, pa plus onda po partijskim. Tu se kvadrira već nešto što je kvadrirano ili kubirano. To ne vodi ničemu.»

Ustavom Federacije BiH i Zakonom o Vladi nije propisan način postupanja u slučaju da se nakon izbora ne izabere nova izvršna vlast. Sa zakonskog stanovišta tako Federacija već skoro šest mjeseci nema Vladu. Sadašnji mandat stare Vade, iako nigdje nije propisano, tretira se kao tehnički. Sekretar Vlade Federacije Ismet Trumić:

«Potpuno je prestala sa radom kad su u pitanju sjednice Vlade 19. 2. 2007. godine, jer smo već od tada imali situaciju da je polovina ministara starog saziva preuzela mandate u Parlamentu Federacije, u Parlamentu BiH i u Vijeću ministara kao ministri.»

Tako je, naprimjer, bivši federalni ministar finansija Dragan Vrankić već preuzeo ministarstvo finasija i trezora na državnom nivou. Dok čekaju novog ministra, ovlaštenja su prenesena na sekretara. Portparol federalnog Ministarstva finasija Amela Mulabdić:

«Mi dakle radimo svoje poslove redovno i nema razloga da ih prekidamo. Čekamo ministra finansija da dođe.»

Analitičar Ugo Vlaisavljević:

«Nismo ništa izgubili, jer inače ništa ne dobivamo. Izgleda da je sada takva vrsta depresije, takva vrsta beznađa da građane više to ni ne zanima. Nešto pokušava učiniti međunarodna zajednica, nešto pokušavaju i obećavaju učiniti domaći političari - sjetite se predizbornih govora. Niko više ne uzima ozbiljno nikoga. Mislim da je stanje depresije doživjelo vrhunac. Došli smo do samog dna.»

I građani su nezadovoljni:

«To je sramota. Ali mi smo krivi što glasamo za iste vazda. Trebali smo da niko ne glasa, pa nek nam bude protektorat - i gotovo.»

«Mislim da su jako neozbiljni. Iako su izabrani od naroda, ne rade svoj posao.»

«Ovo ide samo na štetu naroda, penzionera.»

«Šta ćemo, takva nam je država. Ništa drugo. Šta ću misliti? Nema države, nema vlade i...»
XS
SM
MD
LG