Dostupni linkovi

Odbijen zahtev za saslušanje Koštunice


Slobodan KOSTIC, Nebojša BUGARINOVIC

Mada je Sudsko veće u procesu za ubistvo Zoran Đinđicha odbilo predlog da se saslušaju pojedini državni funkcioneri, među kojima i premijer Vojislav Koštunica, u delu javnosti i dalje je rasprostranjeno uverenje da atentant na nekadašnjeg predsednika Vlade bio između ostalog i politički motivisan. Pravni zastupnik Ružice Đinđić smatra da bi se saslušanjem ličnosti iz vladajućeg političkog establišmenta dokazala jedna značajna teza:

«Politički najbliža stranka Legiji je bio DSS. Oni su u više mahova raznim postupcima i izjavama pokazali da teže istim političkim ciljevima.»

Visoki funkcioner Demokratska stranke Srbije Miloš Aligrudić, nije birao reči kada je reagovao za naš program na tvrdnje advokata Srđe Popovića:

«Srđa Popović je kompletan idiot. To je moja izjava. A on može sada da me tuži. On je kompletan idiot koji lupeta sve što mu padne na pamet, pošto je ono što je on rekao za DSS i Legiju potpuno netačno.»

Međutim, mnogi bliski saradnici Zorana Đinđića govorili su u više navrata da je iza ubistva premijera stajala dobro organizovana kriminalna grupa sa jakim vezama u policiji, politici, medijima i pravosuđu. Nekadašnji premijer Zoran Živković kaže da nakon svedočenja generala Ace Tomića na sudu, rastu sumnje u političku pozadinu atentata, i da nije toliko važno da li se Tomić susretao sa Ulemekom 2001. ili nekoliko meseci kasnije:

“Mislim da je mnogo važnije što je Aca Tomić priznao da se sretao sa Ulemekom u leto 2002. godine. Ulemek je došao u društvu Dušana Spasojevića, dok je Tomić bio u društvu Radeta Bulatovića i Borisalva Mikelića, što je potvrda onoga što je utvrđeno tokom akcije Sablja. Naravno, smešno je Tomićevo obrazloženje da se razgovaralo o pomoći vojske u obuci specijalizovanih delova JSO, jer je JSO mogao da drži časove vojsci o bilo kojoj vrsti obuke. Kakve veze imaju Bulatović, Mikelić i Spasojević sa obukom vojske? Očigledno je da je postojao neki drugi razlog za ovaj sastanak, koji će morati da utvrdi sud. U svakom slučaju to su bile nedopuštene aktivnosti. S druge strane ne treba ni dokazivati da je postojao politički okvir za Đinđićevo ubistvo, jer atetantat na predsednika vlade uvek ima političku pozadinu.

Među sudskim spisima u procesu za ubistvo Zorana Đinđića, nalazi se zvanična vojna beleške Vojne bezbednosti u kojoj stoji da se šef vojne bezbednosti i bliski saradnik Vojislava Koštunice Aca Tomić sreo sa Miloradom Ulemekom 2001. godine uz posredovanje bivše premijera Republike Srpske Krajine Borislava Mikulića. Sam Mikelić, koji je hapšen tokom akcije Sablja, poriče da je u to vreme poznavao Tomića, osvrćući se na Tomićevo svedočenje sledećim rečima:

«Njegovo svedočenje bilo je predmet informacije Vojne službe bezbednosti da sam ja doveo Legiju kod generala Tomića 2001. godine, kada je bila pobuna Crvenih beretki, i da je tada Tomić dao garancije Legiji da se specijalna vojna jedinica Kobre neće mešati u pobunu. To nije tačno, jer ja u to vreme nisam poznavao Milorada Ulemeka niti Acu Tomića.»

Pobunu Crvenih beretki koja je iz temelja uzdrmala Vladu Zorana Đinđića, kada su pripadnici ove specijalne jedinice izašli na ulice Beograda 2001. godine sa oklopnim vozilima i punim naoružanjem, tadašnji savezni predsednik Vojislav Koštunica, okarakterisao je kao sindikalni protest. Koštunica je potom Aci Tomiću koji je uhapšen u akciji Sablja napisao emotivno pismo, ističući njegove časne, vojničke osobine. Sam Mikelić s druge strane ne poriče da je upoznao glavnog optuženog za ubistvo Đinđića Milorada Ulemeka sa šefom vojne bezbednosti Acom Tomićem, ali tek u novembru 2002. godine:

«Pitao sam Tomića da li hoće da primi Legiju i Dušana Spasojevića, jer su oni hteli da mu prenesu neke važne informacije koje su se odnosile na Ljubišu Buhu. Nije bilo ni reči o Zoranu Đinđiću».

Odbijanjem zahteva da se u procesu za ubistvo Zorana Đinđića saslussaju pojedini državni chelnici, otvorena su vrata za nova nagađanja o politichkim motivima za ubistvo nekadassnjeg predsednika srpske Vlade. Predsednik Komisije za istragu ubistva premijera Zorana Đinđića Žarko Korać se nada da će istina ipak uskoro isplivati na videlo:

«Sigurna je postojala politička pozadina ubistva Zorana Đinđića. Kod mene nema ni tračka sumnje da li je to tako. Za nas je samo pitanje kada će ona početi da se raspliće».

Izveštaj sa suđenja možete poslušati u audio verziji.
XS
SM
MD
LG