Dostupni linkovi

Da li je priznanje iznuđeno?


Mohammed je priznao da je "od A do Ž" odgovoran za terorističke udare na SAD, 11.septembra 2001. godine. Saslušanje je održano iza zatvorenih vrata i bez prisustva pravnog zastupnika, pred vojnom komisijom koju Pentagon naziva "Tribunalom za ispitivanje statusa boraca". Prema transkriptima ispitivanja u Guantanamu, na Kubi, koje je Pentagon objavio u srijedu Khalid Sheikh Mohammed je preuzeo odgovornost za planiranje, financiranje i obuku osoba koje su izvele niz bombaških napada, od onog iz 1993. na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, do pokušaja Richarda Reida iz 2001. da eksplozivom u cipelama digne u zrak avion American Airlinesa na letu Pariz-New York.

Prema istim izvorima, Mohammed je preuzeo odgovornost za planiranje 29 pojedinačnih napada, uključujući i mnoge koji nisu izvedeni, kao što je "drugi val" napada nakon 11. septembra u kojem su ciljevi navodno bili tornjevi Sears i Library u Chicagu i Los Angelesu, Plaza Bank u Seattleu i Empire State Building u New Yorku. Ponudio je i priznanje da je "upravljao ćelijom za proizvodnju biološkog oružja, kao što je antraks, te da je vodio operacije za proizvodnju tzv. prljave bombe u SAD". "Dijelim odgovornost i za pokušaj ubojstva pape Ivana Pavla II. tokom posjeta Filipinima", tvrdi Pentagon da je u iskazu potvrdio Sheikh Mohammed.

Nakon što je priznao sve što se priznati moglo, cinici kažu i više od toga, Sheikh Mohammed je potpisao da priznanje nije iznudjeno mučenjem bilo kojeg od agenata CIA. No oganizacije za ljudska prava, sumnjičavo vrte glavom, ironično primjećujući kako ih čudi da Khalid Sheikh Mohammed nije priznao da je učestvovao i u raspeću Krista. Portparol Amnesty International, Neil Dukin kaže kako bi "zdravorazumski bilo ta priznanja prihvatiti sa skepsom. Ona su rezultat tajnog procesa, koji nije sudjenje. Riječ je o svojevrsnom ratnom tribunalu, na kojem nije bilo ni odvjetnika. Ta bi priznanja trebalo zato promatrati u svjetlu zadatih okolnosti. Ono što bismo zaista trebali vidjeti jeste istinsko sudjenje", izjavio je portparol Amnesty International Neil Dukin.

SAD u zatvoru svoje mornaričke baze Guantanamo na Kubi od 2001. drže oko 400 pripadnika Al Qaide, talibana i drugih islamista, tretirajući ih kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma. Odavno već nadležne nevladine organizacije ukazuju na nepoštivanje osnovnih ljudskih prava tih zatvorenika. Povodom posljednjih priznanja Khalida Sheikha Muhammada portparol Bijeće kuće Tony Snow je ustvrdio SAD ne muče ljude koji u zatvoreništvu. "Postoje stroga pravila koja se provode tokom ispitivanja ljudi koji se praktično nalaze pod američkom zaštitom", kazao je Snow.

Po tumačenjima pravnih stručnjaka administracije George Busha mladjeg, zatvorenici u Guantanamu na Kubi ne uživaju zaštitu Ženevskih konvencija i mogu biti držani u pritvoru neograničeno i bez sudjenja.
XS
SM
MD
LG