Dostupni linkovi

logo-print

LONDON


Poslanici britanskog parlamenta raspravljaju danas o zameni kontroverznog odbrambenog nuklearnog raketnog sistema Trajdent baziranog na podmornicama.
Raspravu je zatrazila vlada premijera Tonija Blera, a program modernizacije britanskog atomskog stita bi, kako se procenjuje, mogao da kosta 40 milijardi USD.
Bler tvrdi da sistem Trajdent mora biti modernizovan kako bi Britanija i dalje zadrzala krajnje sredstvo odvracanja prema otpadnickim drzavama.
Protivnici vladinog plana, pre svega iz redova Blerovih laburista, tvrde da ce zamena postojecih atomskih projektila biti daleko skuplja, da sistem nije u stanju da predupredi pretnju terorizma i da ce samo podstaci dalje sirenje atomskog oruzja. Ocekuje se da ce Blerov predlog biti usvojen uz podrsku opozicione Konzervativne partije.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG