Dostupni linkovi

BEC


Visoki zvaniccnici Beograda i Prisstine pocceli su danas u Beccu zavrssnu rundu pregovora o izmenjenoj verziji predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova.
Predsednik Srbije Boris Tadich izjavio je da je za Beograd Ahtisarijev predlog neprihvatljiv, ali je dodao da che se Srbija uzdržati do "bilo kakvog pribegavanja sili". "Srbija se zalaže za sporazumno, obostrano prihvatljivo ressenje do kojeg treba dochi pregovorima i dijalogom, uz spremnost na kompromis i uspostavljanje poverenja izmedju dveju strana", rekao je Tadic. On se zalozzio za ssiroku, suštinsku autonomiju Kosova koja bi bila medjunarodno garantovana, optuzujuchi specijalnog izaslanika UN da se "opredelio za rešenje ccije bi usvajanje moglo da dovede do dalekosežne destabilizacije prilika u regionu i šire".
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je delegacija Prisstine dossla u Becc da zavrssi vazzan proces koji doprinosi nezavisnosti Kosova. Sejdiu je obechao i da che Kosovo biti moderna i demokratska drzzava.
Jednodnevna runda razgovora oznaccice i kraj becckog procesa pregovaranja koji traje visse od godinu dana. Nakon toga specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari do kraja marta svoju konaccnu verziju dostavice SB UN.
XS
SM
MD
LG