Dostupni linkovi

logo-print

PEKING


Peking je danas odbacio izvesstaj americckog Stejt departmenta o ljudskim pravima koji kineski rezzim stavlja na "crnu listu" osam zemalja u kojima se najmanje posstuju ljudska prava.
"Kao i prethodnih godina, Stejt department je uperio prst na stanje ljudskih prava u visse o 190 zemalja i oblasti, ukljuccujuchi i Kinu, ali izbegava da govori o ljudskim pravima u SAD", navodi se u saopsstenju kineske vlade.
U saopsstenju se navodi da je u SAD zabelezzen porast nasilja, da postoji problem kontrole naoruzzanja, kao i pojaccan nadzor nad gradjanima uz opravdanje da je recc o borbi protiv terorizma.
U poslednjih nekoliko godina Kina objavljuje "kontra izvesstaj" o stanju ljudskih prava u SAD, odmah nakon objavljivanja godissnjeg izvesstaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.
Na "crnoj listi" Stejt departmenta su joss Severna Koreja, Iran, Mjanmar, Zimbabve, Kuba, Belorusija i Eritreja.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG