Dostupni linkovi

Uspjeh u Iraku zahtjeva podršku susjeda


Novoobjavljena ponuda reflektira promjenu stava Georgea Busha koji se dugo protivio prijedlozima nekih kongresmena, pa čak i nezavisne komisje za Irak, da u razgovore o budućnosti te zemlje uključi i prve susjede – Iran i Siriju. Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice izjavila je pred Senatom da se Bushova administracija nada kako će Iran i Sirija iskoristiti ovu ponudu i mogućnost da zajednički rade na sigurnosti i mira u regionu.

Riceova kaže da je inicijativa ze prošireni regionalni skup, koji će se održati u prvoj polovini marta u Bagdadu, krenula od iračkog premijera Nuri al-Malikia:

"Premijer Maliki vjeruje, a predsjednik Bush i ja smo saglasni, da uspjeh u Iraku zahtjeva pozitivnu podršku susjeda. To je naravno bio i ključni prijedlog kojeg je potkraj prošle godine predložila nezavisna komisija. Nakon dugotrajnih diskudsija o tome kako se to može uraditi, sa zadovoljstvom vam saopštavam da su Iračani poduzeli novu diplomatsku inicijativu koju ćemo mi potpuno podržati."

Podsjećanja radi - Washington je još 1980 godine prekinuo diplomatske odnose s Teheranom, nakon što je ustanovljena Islamska republika. Posljednjih sedmica SAD ponavljaju d Iran oružjem snabdjeva pobunjenike u Iraku, ali su u američkoj administraciji prestali za to optuživati vlasti u Teheranu. Dvije zemlje imaju potpuno različite stavove i oko iranskog nuklearnog programa. Iračka vlada, prema riječima Condoleezze Rice, priprema prošireni regionalni sastanak, najprije na nivou podministara osam zemalja u Bagdadu, a drugi bi okupio ministre zemalja članica Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta. Osim zemalja iz regiona biće pozvane i medjunarodne organizacije, te stalne članice Savjeta sigurnosti UN-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije pozdravilo je princip razgovora o Iraku sa Sirijom i Iranom. "Susret je pozitivna stvar, ali treba vidjeti rezultate nakon razgovora. Pozdravljamo kontakte, ali, ono što mi želimo vidjeti jesu konkretni rezultati. Što se tiče Irana i Sirije, nije problem u kontaktu, problem je u njihovom odgovoru, ukoliko se oni istinski obavežu i ukoliko se želi vidjeti konstruktivan stav", izjavio je portparol premijera Tony Blaira.

Iran je danas saopštio da će prisustvovati međunarodnoj konferenciji u Bagdadu ako je taj sastanak u interesu Iraka.
"U cilju rješavanja iračkih problema, učinit ćemo sve što možemo. Ukoliko je to u interesu Iraka, učestvovat ćemo na konferenciji u Bagdadu", kojoj treba prisustvovati i Washington, zakleti neprijatelj Teherana, izjavio je Ali Laridžani.
XS
SM
MD
LG