Dostupni linkovi

Scorsese trijumfovao na dodjeli Oscara


Krimić o organiziranom kriminalu i policajcima na tajnim zadacima – film "Pokojni" , redatelja martina Scorciesa dobitnik je četiri Oscara, uključujući dvije najvažnije nagrade: za najbolji film i za najbolju režiju.

Šesdeset četevrogodišnjem Scorseseu, nagradu je predao Steven Spielberg, koji se na pozornici pojavio sa još dva velikana svjetskog filma, Coppolom i Lukasom. Mnogi drže da je Scoreseu Oscar nepravdeno pobjegao za filmove poput "Taksista, ili "Dobrih momaka" koji su danas klasika svjetskog filma.

Najbolja glumica očekivano je postala britanka Hellen Mireen za ulogu kraljice o istoimenom filmu. Forrest Wittaker svoga Oscara zaslužio za ugandskog dikatatora Idija Amina u "Posljednem škotskom kralju":

"Ovo mi priznanje govori da je sve moguće, da dijete rođeno na istoku Texasa, odgajano u Los Angelosu i Kaliforniji, ukoliko vjeruje u svoje snove, i ukoliko punim srce obaveže da na njima radi, te snove može i ostvariti."

Najveća razočaranja su Babel i Dreamgirls . Babelu je od sedam nominacija pripao samo kipić za glazbu. Komadi iz snova su od čak osam nominacija osvojili samo dva Oscara, i to za najbolju sporednu glumicu (Jennifer Hudson) i za miksanje zvuka.

Oscara za životno djelo dobuo je kompozitor Ennio Morricone. Jedna od najzinimljivijih "zvijezda" glamurozne 79. dodjele Oscara, bio je Al Gore, bivši američki potpredsjednik koji je Oscara dobio za dokumentarac "Neugodna istina", o posljedicama globalnog zatopljavanja. Promatrači kažu kako mu u zadnje vrije "ide sjajno". Odličan je bio i na dodjeli Grammya, a mnogi bi ga vidjeli i kao dobitnika Nobelove nagarde za mir, ali i kao kandidata za američkog predsjednika. On sam u povratku u utrku za Bijelu kuću se ne izjašnjava, barem ne za sada.
XS
SM
MD
LG