Dostupni linkovi

OHR prekršio ljudska prava Kalinića i Bilbije


Ovom odlukom Ustavnog suda potvrđuje se povreda njihovih ljudskih prava, objašnjava branilac Kalinića i Bilbije, Miljkan Pucar:

«Oni su jednostavno odlukama visokog predstavnika proglašeni civilno mrtvima. Znači tim ljudima koji nikada nisu saslušani, nije protiv njih vođen nikakav postupak, ni dan danas se nikakav postupak ne vodi protiv njih, donesena je odluka protiv koje oni nisu imali pravo žalbe. Oni u svakom slučaju moraju da prime adekvatnu naknadu štete.»

Prema odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, koje tumači advokat Pucar, ukoliko se bivši predsjednik Parlamenta RS-a i SDS-a Dragan Kalinić odluči vratiti u politički život BiH, sljeduje ga moralna i materijalna odšteta. Uz sve to, upravo je na njegovom i Bilbijinom slučaju napravljen presedan da jedna domaća institucija van snage stavi odluku visokog predstavnika. Iako u Kancelariji visokog predstavnika ne žele detaljnije komentarisati odluku Ustavnog suda BiH jer je još uvijek razmatraju, portparol OHR-a Mario Brkić kaže:

«Dvije činjenice su jasne. Prvo da validnost odluka viskog predstavnika nije upitna. I drugo da osobe o kojima se radi su upravo smijenjene radi nesuradnje sa Haškim tribunalom, a što je također samo po sebi ustavna obaveza.»

Iako je Ešdaunovom odlukom Dragan Kalinić bio izbačen iz političkog života BiH, mnogi smatraju da se njegovo djelovanje u SDS-u, iza kulisa, i te kako moglo prepoznati. Brojne smjene koje su potresle ovu partiju, a čije su zvanično obrazloženje bili loši izborni rezultati, dovodile su se u vezu s Kalinićevim prekodrinskim djelovanjem. Da li će njegova pravna pobjeda značiti i totalnu političku rehabilitaciju? Direktor magazina „Novi reporter“ Igor Gajić smatra da je Kalinić tokom čitavog perioda političke apstinencije računao na povratak na velika vrata:

«On je već odradio svoju ulogu. Smijenio je Dragana Čavića. Preuzeo je stranku ponovo u svoje ruke i potpuno je kontroliše.»

Ali Kalinićeva politička apstinencija nije bila potpuna jer se on, prema Gajićevom mišljenju, pojavio kao siva eminencija i kraj premijera Srbije Vojislava Koštunice:

«Činjenica je da je Dragan Kalinić u izuzetno bliskim odnosima sa Vojislavom Koštunicom i da sigurno nema dobre namjere u odnosu prema RS-u, jer Vojislav Koštunica je iskoristio svoje premijersko mjesto u predizbornoj kampanji apsolutno po savjetu Dragana Kalinića. Redovno se viđaju, redovno piju kafu i on je neformalni savjetnik Vojislava Koštunice za RS.»

A u SDS-u, vjerovatno prvi put, pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH. Jedan od takođe smijenjenih kadrova SDS-a Božidar Vučurević smatra da je Sud dobio signal za takav potez:

«Međunarodna zajednica, pošto je prekršila sve norme po pitanju ljudskih prava i sloboda, hoće da se iz svega ovoga izvuče perući ruke od svega ovoga, a stavljajući vruć krompir Ustavnom sudu BiH - da se nekako prećutno ispravi ono što se kritikuje u čitavom svijetu. A gospodina Kalinića vidim na mjestu tamo gdje bude izabran na najdemokratskiji način, kako ćemo to inače raditi na sljedećim izborima.»

Kalinićev branilac Miljkan Pucar kaže da Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH moraju u roku od tri mjeseca ispoštovati odluku Ustavnog suda. U suprotnom, najavljuje on, zatražiće da se prava njegovih branjenika osiguraju putem Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.
XS
SM
MD
LG