Dostupni linkovi

Ponovo pretresena kuća porodice Karadžić


Iz stanova su odnesene kutije s određenim materijalima, ali po običaju portparol NATO-a Derek Čepel nije želio da kaže šta kutije sadrže:

“Pripadnici Sjevernoatlantskog saveza pretražili su domove Sonje i Saše Karadžića.To radimo jer smo snažno uvjereni da su oni uključeni u mrežu podrške koja omogućuje Radovanu Karadžiću da ostane na slobodi. Tokom ulaska u Sašin stan sve je proteklo mirno. Kod Sonje smo morali da provalimo vrata. Razgovarali smo s oboje i ti razgovori su od velike koristi.”

Portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Čepela je dodao da su i ranije pretresali stanove Sonje i Saše Karadžić i da će to opet uraditi kada budu imali podatke da su uključeni u mrežu podrške osobama optuženim za ratne zločine.

Iako su tokom akcije na Palama primijećeni i pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu - SIPE, Čepel je kazao da oni nisu učestvovali u ovoj akciji.
Iz Komande EUFOR-a također kažu da ni pripadnici Evropskih snaga nisu bili uključeni u akciju na Palama. Portparol EUFOR-a Nikolas Foster, koji se obratio javnosti na redovnom brifingu u Uredu visokog predstavnika, kaže:

“Akciju su u cjelini proveli i vodili pripadnici NATO-a, dok je EUFOR bio spreman da ponudi medicinsku pomoć ukoliko bi bila zatražena.”

Pak, drugim povodom, iz Ureda visokog predstavnika upozoravaju da je 2. mart krajnji rok za državnu i entitetske vlasti da potpišu sporazum o policijskoj reformi, a to znači da se do dogovora mora doći ove sedmice. Svako odlaganje, napominju, mogućnost potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odložiće za iduću godinu. U raspravi, koja se vodi danas, kao minimum treba usvojiti dva elementa, kaže portparol OHR-a Mario Brkić:

«Prvi je sporazum o predloženom planu policijske reforme koji se zasniva na izvještaju Direkcije za reformu policije, a drugi element jeste jasno naznačeno vrijeme za implementaciju te reforme, što će proizvesti nepovratne korake prije nego sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan kasnije ove godine.»

Predstavnici međunarodne zajednice biće prisutni današnjem razgovoru kako bi mogli dati savjete za rješenja, a u skladu sa principima Evropske unije, o reformi policije.
XS
SM
MD
LG