Dostupni linkovi

Usvojena neobavezujuća Rezolucija o Iraku


Rezolucija je prihvaćena većinom glasova, 246 za i 182 protiv - što održava odnos snaga u Zastupničkom domu u kojem Demokrati imaju većinu. No rezolucija ne obavezuje predsjednika da odluku provede u život. Predsjednica Kongresa Nency Pelosi:

"Ovo bi trebala biti jasna i nedvosmislena poruka predsjedniku Sjedinjenih Država, da je američki narod na izborima u studenom rekao kako želi promjene prema Iraku. Ova rezolucija daje temelje novom smjeru u toj politici."

Rasprava u Kongresu je pokazala da Rezolucija, iako simbolična, jest ključni test odnosa snaga, te ukazuje na koliko su Demokrati spremni izazvati predsjednika Busha u njegovoj politici prema Iraku.

Moguća strategija Demokrata mogla bi biti suprotstaviti se slanju dodatnih snaga, stavljanjem novih uvjeta na zahtjeve Bijele kuće o dodatnom financiranju operacija u Iraku. Za sada ni predsjednikovi oponenti, niti oni koji ga podržavaju nisu digli ruku za tako nešto.

Demokrati moraju voditi računa da u slučaju restrikcija u financiranju ratnih operacija ili u slučaju brzog povlačenja vojnika iz Iraka, javnost može reći kako se ne vodi dovoljan interes o vojnicima i da im je život ugrožen rezanjem fondova za vojsku. No i Republikanci moraju znati kako bi uporno blokiranje rada novog Kongresa moglo značiti da ne vode računa o zahtjevima birača koji traže promjene.

Borba za novu strategiju o ratu u Iraku vodi se i u Senatu. Iako ovaj dom rijetko kada zasjeda u subotu, danas će se to ipak dogoditi, jer senatori će raspraviti da li će i oni glasati o Rezoluciji koja je već dobila zeleno svijetlo u Zastupničkom dmu Kongresa.
XS
SM
MD
LG