Dostupni linkovi

Gojko Janković osuđen na 34 godine zatvora


Gojko Janković osuđen je po sedam tačaka izmijenjene optužnice, dok je po dvije tačke oslobođen. U obrazloženju presude, koju je izrekla sudija Zorica Gogala, navodi se da je Janković u periodu između aprila 1992. godine i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe i djelujući u koordinaciji sa Fočanskom brigadom učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području opštine Foča, te u njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju. Gojković je navedene radnje naređivao, činio, pomagao ili podsticao.

Između ostalog, proglašen krivim jer je 3. jula 1992. godine komandovao grupom od 20-ak vojnika koja je izvršila napad na bošnjačke civile koji su se krili na brdu Kremenik, pri čemu su neki od civila odmah ubijeni, a njih sedam je po završetku napada zarobljeno, brutalno premlaćeno i na kraju pogubljeno. U periodu između 13. jula i 13. avgusta 1992. godine, u Sportskoj dvorani „Partizan“ u Foči, Janković je silovao ili drugima omogućavao da siluju više zatočenih žena bošnjačke nacionalnosti. Janković je osuđen jer zajedno sa još dvije osobe od avugusta 1992. godine zatočio tri maloljetne ženske osobe, od kojih je dvije držao u zatočeništvu do 25. novembra 1993. godine.

Predsjednica Udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić nakon izricanja presude izjavila je da je tužilac u ovom predmetu dokazao sve optužbe:

“Udruženje Žene žrtve rata čestitaju Filipu Alkoku, tužiocu koji je uspio dokazati ono što je uradio Gojko Janković. Međutim, nama je žao što u našem pravosudnom sistemu krivičnom nema smrtne kazne ili doživotne kazne zatvora.”

Sa visinom izrečene kazne zatvora Gojku Jankoviću nije bila zadovoljna majka jedne od silovanih djevojčica:

“I ovo je malo šta je uradio od djece, ljudima, ženama.”

Advokat Gojka Janković, Milan Trbojević, na izlasku iz zgrade Suda Bosne i Hercegovine u kratkom komentaru kazao je da je kazna od 34 godine prestroga:

“Najstrožija kazna. Maltene smo ostali bez teksta.”

Predmet Gojko Janković drugi je predmet koji je vlastima BiH ustupio Haški tribunal. Do sada iz Haga na Sud BiH prebačeno je 5 predmeta sa ukupno 9 optuženih osoba.
XS
SM
MD
LG