Dostupni linkovi

Mesić predložen za počasnog građanina Podgorice


Razloge zbog kojih je gradonačelnik glavnog grada Crne Gore Miomir Mugoša odbornicima u opštinskom parlamentu danas uputio prijedlog da za prvog počasnog građanina Podgorice bude proglašen predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, obrazložio nam je njegov šef kabineta Damir Davidović:

„Zbog zasluga koje predsjednik Mesić ima u razvoju demokratskog društva, afirmaciju dobrih međudržavnih odnosa i položaja ugleda glavnog grada Crne Gore u Republici Hrvatskoj. Takođe, predsjednik Mesić je prepoznat u državama regije kao aktivan promoter mira, stabilnosti, novih političkih odnosa i to posebno u svijetlu evrointegracionih procesa koji su trenutno u toku. Osim toga, Stjepan Mesić je zastupao tezu da je antifašizam civilizacijska tekovina, prije svega ljudsko, pa tek onda političko opredjeljenje. Saopštavanje istine po njegovom mišljenju vrijednosti je koja se mora predati u nasljeđe budućim generacijama. Nakon višegodišnjeg zastoja političkog dijaloga između Hrvatske i Crne Gore dijalog je otpočeo upravo dolaskom gospodina Stjepana Mesića na funkciju predsjednika Republike Hrvatske. Kooperativnost i razumijevanje Hrvatske u teškim vremenima za crnogorsku zvaničnu politiku bila je od izuzetne važnosti za opstanak Crne Gore“.

Hrvatski predsjednik Mesić do sada je više puta boravio u Crnoj Gori i inicijator je osnivanja Hrvatsko crnogorskog međudržavnog Savjeta. Reakcije opozicionih stranaka na ovaj prijedlog različite su. Socijalistička narodna partija u vrijeme raspada bivše Jugoslavije dio jedinstvenog vladajućeg DPS-a koji je podržavao Miloševicevu politiku, neće podržati prijedlog gradonačelnika Podgorice, jer hrvatskog predsjendika Sjepana Mesića smatraju «najvećim krivcem za krvavi rat na ovim prostorima». Jovo Pejović iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije obrazlaže:

„Stjepan Mesić je izgovorio onu čuvenu rečenicu „Ja sam obavio svoj zadatak. Jugoslavije više nema“ i time javno istakao svoje najveće zasluge za razbijanje zajedničke nam države. On je tim svojim gestom označio sebe glavnim krivcem za krvave sukobe koji su devedesetih godina prošlog vijeka obilježili prostore velike Jugoslavije.Nijedan od aktera tih događaja ne može izbjeći odgovornost za sve ružno što se dešavalo na ovim prostorima, pa zato smatram da bi svi trebali poći sa političke scene jer nijesu bili dorasli vremenu u kome su obavljali visoke državne funkcije. Podaništvo onih iz Crne Gore koji su i tada bili akteri ovih događanja doživljavam kao licemjerstvo i njihovu ličnu potrebu da se na ovaj način odreknu onoga u šta su direktno bili uključeni“.

Prijedlog su još oštrije kritikovali u, takođe, opozicionoj Srpskoj listi koju čine: Srpska narodna stranka, Srpska radikalna stranka i Narodna socijalistička stranka. Šef Odborničkog kluba Srpske liste Zdravko Tošković:

„Jer je Stjepan Mesić jedan od direktnih inspiratora i nalogodavaca najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svetskog rata. Tada je ubijen veliki broj Srba i protjerano je više od pola miliona naših sunarodnika iz Hrvatske i Krajine. Mugoša bi mora znati da u Cnoj Gori živi 32% Srba koje on ovim potezom direktno provocira“.

Najjača opoziciona stranka,Pokret za Promjene, pak, smatra da je hrvatski predsjednik zaslužio da mu se oda priznanje za doprinos poboljšanju odnosa Crne Gore i Hrvatske. Koča Pavlović:

„Uloga Stjepana Mesića u uspostavljanju odnosa među ne tako davno zaraćenim stranama je prepoznatljiva i ona je velika i mislim da je neosporno da mu Crna Gora treba odati i iskazati neku zahvalnost zbog toga“.

Pokret za Promjene će podržati prijedlog gradonačelnika Mugoše, iako smatraju da je riječ o marketinškom potezu vladajuće elite koji ne može značajnije doprinijeti pomirenju. Pavlović je u tom pravcu, osim nagrade predsjedniku Mesiću, preporučio gradonačelniku i njegovim partijskim kolegama sljedeće:

„Naime, Crna Gora očito nema problem u komunikaciji sa Zagrebom, već sa Dubrovnikom. Tak kada gospodin Đukanović, gospodin Marović kao prepoznatljivi činioci te elite koja je ’91. godine vodila Crnu Goru u rat, tek kada oni budu skupili hrabrosti da prošetaju bez obezbjeđenje dubrovačkim Stradunom, možda ne bi bilo loše ni na koljenima da ga prođu, tek tada će i gospodin Mugoša moći otići u Dubrovnik, a da mu nedemoliraju auto kao prethodni put“.

O prijedlogu da novoustanovljeno priznanje – Počasni građanin glavnog grada, ponese hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbornici Skupštine opštine Podgorica, gdje koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije ima većinu, izjasniće se krajem februara. Podgorička opština je u vrijeme komunizma dodijeljivala plakete za posebne zasluge pojedinim ličnostima poput italijanskog predsjednika Sandra Pertinija.
XS
SM
MD
LG