Dostupni linkovi

Imenovano Vijeće ministara


Nakon petosatne rasprave u kojoj su izrečene brojne primjedbe na predložene kandidate, Parlament BiH imenovao je novo Vijeće ministara BiH. Novi ministri su: ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, ministar prometa i komunikacija Božo Ljubić, ministar civilnih poslova Sredoje Nović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, ministar pravde Bariša Čolak i ministar sigurnosti Tarik Sadović.

U izvještaju Komisije za provjeru kandidata navedeno je da su članovi komisije Zlatko Lagumdžija i Sefer Halilović glasali protiv svih predloženih kandidata. Evo i zašto. Predsjedavajući SDP-a Zlatko Lagumdžija:

«Za Dragana Vrankića ne mogu glasati zato što on ne želi da uvede nultu stopu za osnovne životne namirnice, hljeb, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, novine i knjige. Za Ljubića ne mogu da glasam zato što čovjek ne zna uopšte šta će s koridorom 5C, još manje zna šta će s informacionim društvom, a najmanje zna o tome šta će da uradi sa javnim servisom i praktično nas usmjerava ka pravljenju tri nacionalna javna servisa, čemu se ja duboko protivim kao čovjek i kao neko ko smatra da to nije evropski standard. Ja ne mogu biti za jednog Sredoja Novića koji treba da nam obezbijedi zakon o visokom obrazovanju kao uslov za stabilizaciju i pridruživanje, a čovjek se u to razumije vjerovatno kao ja u neurohirurgiju, itd. S druge strane imate jedan broj ljudi koji su vrhunski stručnjaci, ali nisam vidio da idu u pravom smjeru. Nemate ničega što se zove zajednička vizija tih ljudi. Vidi se da je Nikola Špirić dobio poštom imena kandidata i proslijedio ih nama. Znajući Špirića kao jednog vrlo umješnog čovjeka, čak i on će imati problema da od njih napravi jedan tim.»

Predsjedavajući Bosanske patriotske stranke SeferHalilović navodi slične razloge:

«Radi se o jednoj vrlo neprincipijelnoj koaliciji sastavljenih od stranaka koje imaju čak međusobno suprotstavljene programe. Poneki put mi se čini čak da su se dogovorili - da oni kao pričaju o referendumu, a ovi će kao pričati stoposto BiH i protiv referenduma da bi prevarili birače i da bi nakon izbora nastavili da rade svak po svom na podijeljenoj BiH, jer ja tvrdim da je BiH podijeljena na tri dijela i na tra tri dijela nacionalističke ili nacionalne, kako god hoćete, elite pljačkaju svak svoje, ne miješajući se jedan drugom u unutrašnje poslove. I taj princip instaliran je i ovaj put kroz političke partije koje učestvuju u Vijeću ministara i kroz ljude koji obnašaju pozicije ministra i zamjenika ministra.»

U višesatnoj raspravi parlamentaraca iznesene su brojne primjedbe na prijedlog novih državnih ministara, no samo klub SDP-a, BPS-a i još nekih manjih opozicionih partija nisu podržali novi saziv Vijeća ministara.

Nakon imenovanja predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je izjavio:

«Ja sam odgovoran čovjek, čovjek koji želi da ova zemlja napravi snažan iskorak ka evroatlantskim integracijama. A za to ste mi potrebni vi - i većina i opozicija. Želim da kažem da cijenim stavove opozicije, da su oni dobro došli ukoliko ne predstavljaju opoziciju državi. Naš rad i rezultati rada će biti najbolji odgovor na sumnje u najmanju ruku da nismo svjesni izazova i da ne želimo dobro ovoj zemlji. Ali pozivamo one koji sumnjaju da nam ne dozvole da te greške napravimo. Želimo da se svi zajedno nakon četiri godine radujemo zajedničkom uspjehu.»

Zastupnica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović upozorila je Parlament i predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića da ovaj saziv odmah na početku krši odredbe Zakona o jednakopravnosti spolova budući da u Vijeće ministara nije predložena niti jedna žena, a od 42 poslanička mjesta samo 6 pripada ženama.
XS
SM
MD
LG