Dostupni linkovi

Primirje stupilo na snagu


Primirje se zasada poštuje i naoružane grupe su se uglavnom povukle sa ulica. Dogovor o primirju postignut je u ponedeljak veče tokom susreta premijera Ismaila Hanije iz Hamasa i savetnika palestinskog predsednika i lidera Fataha Mahmuda Abasa uz posredovanje Egipta. Ministar spoljnih poslova u hamasovoj Vladi Mahmud Zahar:

"Dogovoreno je da se sva naoružana lica uklone sa ulica kao i kontrolni punktovi, zatim da se regularne snage bezbednosti vrate na svoje pozicije i prekinu svi sukobi."

Postignut je i sporazum o hitnom oslobađanju svih taoca, a lica osumnjičena da su učestvovala u ubistvima predaju tužilaštvu. Sukobi prethodnih dana između Hamasa i Fataha doveli su do prekida razgovora o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i pojačali bojazan da bi mogao da izbije građanski rat među Palestincima. Sličan dogovor o prekidu vatre bio je postignut pre nekoliko dana, ali krvoproliće nije bilo zaustavljeno. Lideri Fataha i Hamasa prihvatili su u nedelju veče poziv saudijskog kralja Abdulaha da u Meki nastave pregovore o formiranju koalicone Vlade.

Odnosi između ova dva pokreta su naročito pogoršani od decembra prošle godine kada je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, inače pripadnik Fataha, najavio da će raspisati prevremene izbore ukoliko izostane dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Hamas je upozorio da će to tretirati kao državni udar. Od tada je u sukobima poginulo najmanje 60 Palestinaca.

Iako ima većinu u Parlamentu, Hamas je pristao na formiranje Vlade nacionalnog jedinstva suočen sa teškom ekonomskom situacijom na palestinskim teritorijama zbog međunarodne izolacije jer odbija da prizna Izrael i odrekne se nasilja protiv jevrejske države. Funkcionisanje palestinskih vlasti i službi uglavnom zavisi od finansijske pomoći pre svega Zapada. Hamas je ponudio Izraelu dugoročno primirje u zamenu za održivu palestinsku državu, ali i dalje odbija da prizna jevrejsku državu.

U međuvremenu, izraelska avijacija bombardovala je tunel ispod granice između Gaze i Egipta kroz koji se, prema tvrdnjama vlasti u Jerusalimu, krijumčari oružje za palestinske militante. Ova akcija je usledila dan nakon samoubilačkog napada u letovalištu Eilat, prvi posle 9 meseci na teritoriji Izraela.
XS
SM
MD
LG