Dostupni linkovi

BEOGRAD


Srbija nudi "unutrašnju nezavisnost" albanskoj većini na Kosovu sporazumom kojim bi bila simboliccno očuvana "membrana srpskog suvereniteta" oko pokrajine, izjavio je Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije Koštunice, dodajući da je "Srbiji potrebno poštovanje njenih granica".
On je istakao da "u svim ostalim pitanjima vezanim za njihove vitalne interese - ekonomske, socijalne, kulturne - Albancima ne bi upravljao Beograd" i istakao da bi oni mogli da imaju "direktne veze s finansijskim institucijama".
Predlog koji je opisao politički savetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice, prema oceni Rojtersa, na prvi pogled ne izgleda potpuno suprotan predlogu Zapada.
Samardžić je rekao da Beograd ne insistira da Srbija kontroliše granicu, već bi taj posao prepustio medjunarodnoj
policiji.
On je sugerisao da bi za 10 godina članstvo Srbije i Kosova u Evropskoj uniji smanjilo praktičan značaj granica i ujednačilo monetarnu i carinsku politiku.
Samardžić je rekao da Beogradu nije pružena prilika da iznese svoje predloge i smatra da nije pametno vršiti pritisak, kao što to sada čini Zapad, da se ovo pitanje reši narednih meseci.
Plan Srbije uključio i razmatranje tog pitanja kroz 20 godina.
XS
SM
MD
LG