Dostupni linkovi

Samoproglašenje nezavisnosti?


Magazin navodi da je u Ahtisarijevom "strogo poverljivom nacrtu skiciran komplikovan put koji će, ako je moguće do leta, omogućiti odvajanje Kosova od Srbije bez većih erupcija nasilja". "Osnovna ideja pri tome je da Kosovo treba samo sebe da proglasi nezavisnim, a da će međunarodna zajednica za to da stvori uslove", piše "Špigel".

Za nekoliko dana će Ahtisari, kako navodi nedeljnik, "izdati saopštenje o budućnosti pokrajine, bez konačnog određivanja
statusnog pitanja". Potom će "drugi korak biti usvajanje rezolucije UN čiji je sadržaj takođe usaglašen prošle sedmice".

"I u tom tekstu će statusno pitanje ostati formalno otvoreno. No, van snage će biti stavljena Rezolucija 1244 koja je od kraja rata 1999. određivala međunarodnu kontrolu pokrajine. Bez te međunarodno-pravne prepreke Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost", navodi list. Dodaje se da "i Kontakt grupa i Ahtisari očekuju da će vlada u Prištini to bez oklevanja i učiniti".

"Ako Albanci obećaju da će u svojoj zemlji da štite srpsku manjinu i da će prihvatiti nadzor Evropske unije (EU) sa širokim ovlašćenjima, zemlje Kontakt grupe, s izuzetkom Rusije, priznaće novu državu. Paralelno s tim, zapadne zemlje će se potruditi oko Srbije i političkim i privrednim ponudama zemlju obeštetiti za gubitak pokrajine", piše "Špigel".

To je, kako dalje navodi nedeljnik, planirano "zato što je Rusija spremna da prihvati planirani scenario samo ako Srbije načelno ne odbije nezavisnost Kosova".
XS
SM
MD
LG