Dostupni linkovi

Nove žrtve u sukobima Hamasa i Fataha


U jutrošnjim borbama u blizini islamskog univerziteta u Gazi poginuo je jedan student u unakrsnoj vatri. Među stradalima u poslednja tri dana je i dvogodišnje dete. Tokom jučerašnjeg obeležavanja godišnjice pobede Hamasa na parlamentarnim izborima poginulo je 16 lica, što je najkrvaviji bilans otkako je ovaj militantni pokret proletos preuzeo vlast. Više od 40 lica je povređeno. Sukobi su nastavljeni, uprkos pozivima lidera obe strane na smirivanje tenzija, kao i pokušaja arapskih zemalja da posreduju. Od četvrtka je kidnapovano 18 pripadnika Hamasa i 5 iz Fataha.

Portparol Hamasa Vael Hašnaš je zatražio da svi taoci budu oslobođeni:

"Neprihvatljivo je da u našoj borbi za ostvarivanje nacionalnih ciljeva koristimo i takve metode kao što je kidnapovanje naših ljudi, jer smo i dalje pod okupacijom i od svih Palestinaca se očekuje da joj se suprostave. Zbog toga pod hitno moraju da budu oslobođeni svi oteti Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali."

I lokalni lider suparničkog Fataha na Zapadnoj obali Abu Salman al - Mugane zatražio je od obe strane da su uzdrže od nasilja:

"Tražimo hitan prekid ovog krvoprolića, jer je to krv naših ljudi. Sve oružane formacije treba pod hitno da se povuku sa ulica."

Novo nasilje ponovo je zaustavilo napore oko osnivanja vlade nacionalnog jedinstva, jer je Hamas u petak veče zamrznuo pregovore s Fatahom. Odnosi između ova dva pokreta su naročito pogoršani od decembra prošle godine kada je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, inače pripadnik Fataha, najavio da će raspisati prevremene izbore ukoliko izostane dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Hamas je upozorio da će to tretirati kao državni udar. Od tada je u sukobima poginulo 48 Palestinaca.

Iako ima većinu u Parlamentu, Hamas je pristao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva suočen sa teškom ekonomskom situacijom na palestinskim teritorijama zbog međunarodne izolacije jer odbija da prizna Izrael i odrekne se nasilja protiv jevrejske države. Funkcionisanje palestinskih vlasti i službi uglavnom zavisi od finansijske pomoći pre svega Zapada. Hamas je ponudio Izraelu dugoročno primirje u zamenu za održivu palestinsku državu, ali i dalje odbija da prizna jevrejsku državu.
XS
SM
MD
LG