Dostupni linkovi

Predsjednik zatražio podršku za iračku strategiju


Na polovici drugog mandata u Bijeloj kući, američki predsjednik Georg Bush je govor o stanju nacije dao u sasvim drugačijem okruženju od onoga kakav je bio u posljednjih šest godina. Oba doma Kongresa imaju Demokratsku većinu, a američka javnost protivi se načinu na koji Bushova adminstracija vodi rat u Iraku što je rezultiralo i pobjedom Demokrata u izborima u studenom prošle godine. No, američki predsjednik nije pokazao znakove popuštanja zahtjevima većine, iako je priznao da postoje otpori njegovoj politici. No, Bush smatra da samo povećanje broja vojnika može rezultirati uspjehom:

"Sunarodnjaci, naši vojni zapovjednici i ja osobno, pažljivo smo izvagali sve opcije. Raspravili svaki mogući pristup. Na kraju , izabrao sam ovaj pristup jer on osigurava šansu za pobjedu. Mnogi u ovom domu shvaćaju da Amerika ne smije doživjeti neuspjeh u Iraku- jer bi posljedice bile bolne i nesagledive."

Demokrati su odabrali senatora Jamesa Webba za odgovor stranke na Bushov govor naciji. Webb, vijetnamski veteran, čiji se sin bori u Iraku, istaknuo je kako čvrsto podržava rat protiv terorizma, te da nije za prerano povlačenje vojnika iz Iraka, no protivi se tom ratu:

"Predsjednik nas je u ovaj rat uveo lakoumno. Zanemario je upozorenja savjetnika za nacionalnu sigurnost, načelnika Glavnog zapovjedništva, dvojice ranijih čelnih ljudi američkog štaba u Iraku, ali i mnogih drugih koji imaju i ugled i dugogodišnje iskustvo u poslovima nacionalne sigurnosti. Mi smo nacija - talac – onoga što je predvidljivo – zbrke koja će slijediti."

Istodobno, Senat u srijedu započinje raspravu o rezoluciji koja se protivi slanju dodatnih vojnika u Irak.

Američki predsjednik dodirnuo je i brojna unutar američka pitanja. Najavio je uvođenje poreznih olakšica za građane koji sami plaćaju zdravstveno osiguranje, povećanje domaće proizvodnje nafte i udvostručenje strateških zaliha nafte do 2027. godine. Također je iznio plan da se u SAD do 2017. godine upeterostruči uporaba alternativnih izvora energije koji trebaju smanjiti ovisnost SAD o uvoznoj nafti. Bush je u govoru naglasio stalan rast gospodarstva, nisku inflaciju i nezaposlenost kao dokaze uspješne ekonomske politike njegove administracije.

Tijekom govora Bush je tridesetak puta prekidan pljeskom, podršku su mu davali Republikanci. Demokrati su pljeskali jedino kod neupitno domoljubnih pasosa govora, primjerice podršci vojnicima na terenu ili socijalnih i ekoloških inicijativa. Promjena odnosa snaga u Kongresu najprezentnija je bila iza Bushovih leđa – potpredsjednik Dick Chaney često je ustajao i pljeskao Bushu, dok je predsjednica zastupničkog doma Nancy Peloci govor slušala bez emocija i prilično suzdržano.
XS
SM
MD
LG